Вы здесь

În loc de necrolog

30 октября 2014
6190 просмотров
 Foştii colegi de la TIMPUL în memoria lui Constantin Tănase

Astăzi, mai mulți dintre noi, cei „trecuți” prin TIMPUL, am fost solicitați să spunem „două-trei cuvinte” despre regretatul nostru coleg Constantin Tănase.

Dar, vestea despre această moarte este mult prea tristă, iar riscul de a ne risipi în cuvinte - mult prea mare. De aceea, am decis ca, în loc de un necrolog sec sau de declarații rapide, să publicăm Scrisoarea prin care, în anul 2011, redacția noastră îl recomanda pe Constantin Tănase la Premiul Național al Republicii Moldova.

Sunt adevăruri valabile și astăzi. Și este Constantin Tănase cel viu, curajos și sclipitor - așa cum va rămâne din acest 30 octombrie în memoria noastră.
 
Semnează: Sorina Ştefârţă, Tatiana Corai, Arcadie Gherasim, Alina Ţurcanu, Ina Prisăcaru, Silvia Bogdănaş, Natalia Cojocaru, Natalia Hadârcă, Alina Anghel, Nicolae Roibu, Andrei Loghin, Valentina Basiul, Victoria Puiu, Ion Surdu, Irina Surdu, Constantin Grigoriţă, Nelly Gâştemulte, Daniela Mereuță,  Veronica Ursu, Angelina Tănase, Silvia Ursu, Alexandru Paladi, Natalia Munteanu, Angelina Olaru, Rodica Trofimov, Ana Taban, Olesea Mărcuţă, Irina Lazur, Irina Moraru, Nadine Gogu, Nadia Tătaru, Daniela Galai, Silvia Condraţchi, Tatiana Chiriţă, Maria Boroda, Alex Josan, Svetlana Cuzuioc, Marcela Gafton, Oleg Tătaru, Luminiţa Bejan, Laura Vieru, Rodica Isopescu, Mariana Gurschi, Ion Dogaru, Veaceslav Dreglea, Anda-Cristina Ghimpu Vahnovan.
Dacă ne-a scăpat cineva - și la sigur ne-a scăpat -, vă rugăm să vă alăturați.
 

 „În atenţia Comisiei pentru Conferirea Premiilor Naţionale ale Republicii Moldova
 
Dacă, în perioadă 2001-2009, rezistenţa anticomunistă în Republica Moldova a fost făcută, înainte de toate, de presă, atunci, cu certitudine, ziaristul Constantin Tănase s-a aflat în fruntea acestei mişcări de rezistenţă.
 
Deşi nu o dată a recunoscut că, înainte de 1996 - când a venit „oficial” în jurnalism  -, nu şi-a imaginat că o să ajungă gazetar, în aceşti aproape 15 ani presa i-a marcat irevocabil destinul. Şi asta pentru că vulcanul de energie, care este Constantin Tănase, avea şi are nevoie de „spaţiu” pentru explozie.
 
Astfel, a părut absolut logică atât venirea sa în ziaristică pe post de simplu cronicar, cât şi ulterioara sa transformare în lider al unor instituţii de presă care au făcut istorie în Republica Moldova. În 1997, Constantin Tănase a pus de o manieră hotărâtoare umărul la constituirea primului cotidian naţional independent, FLUX, care - pe lângă impactul pe care 1-a avut în acele vremuri în viaţa social-politică, inclusiv în lupta pentru afirmarea libertăţii de expresie - a fost şi o adevărată şcoală de jurnalism, care a dat nume de rezonanţă pentru presa moldovenească.
 
Astăzi, dacă s-ar face un sondaj vizavi de „cine şi de unde a pornit”, s-ar dovedi că majoritatea publicațiilor independente şi cu impact din Moldova ori au fost create, ori au în componenţa lor oameni care s-au format ca jurnalişti sub aripa lui Tănase.
 
În septembrie 2001, Constantin Tănase a fondat ziarul care, cu siguranţă, va rămâne în istoria presei din Republica Moldova - TIMPUL. În zece ani de existenţă, graţie eforturilor sale manageriale şi editoriale, TIMPUL a crescut şi a devenit, din săptămânal, un cotidian cu cinci apariţii pe săptămână - din octombrie 2005, singurul cu o asemenea periodicitate în ţara noastră -, cu suplimente tematice („Integrarea Europeană, Pas cu Pas”, „TIMPUL Satiric”, „TIMPUL Sănătăţii”, „Femeia”), cu multiple campanii de presă şi sociale, dar mai ales cu o poziţie civică extrem de clară, fiind un adevărat formator de opinie.
 
Declarându-şi deschis, în 14 septembrie 2001, ca „anticomunistă” politica editorială, TIMPUL a fost cel care a contribuit de o manieră decisivă la afirmarea presei independente într-o perioadă neagră de dictatură, dar şi la menţinerea, în societate, a spiritului anticomunist şi pro-democratic. A reuşit s-o facă, fiind un ziar obiectiv, imparţial, câştigând simpatia cititorilor graţie operativităţii cu care publică ştirile, diversităţii tematice, dar mai ales graţie curajului - întotdeauna a pus accentul pe problemele stringente de interes naţional major, pe investigaţii şi dezvăluiri deseori demolatoare pentru mai-marii zilei, pe deschiderea spre valorile europene şi general-umane. Şi în toate a existat contribuţia - directă sau indirectă - a directorului TIMPULUI.
 
O parte hotărâtoare a acestui succes au avut-o, fără îndoială, textele scrise cu măiestrie şi curaj de către Constantin Tănase. Ar lua prea mult timp şi spaţiu să înşiruim fie şi titlurile semnate de Domnia sa. Dar e suficient să răsfoieşti cele patru volume de publicistică, semnate de Constantin Tănase - „Ochiul lui Esop”, „Patria vuindă” „Hoţii de mituri” şi „Blestemul de a fi” - în care a încăput doar o mică parte din ceea ce a scris el pe parcursul acestor aproape 15 ani de jurnalism -,  ca să-ţi dai seama că el a făcut deopotrivă rezistenţă, revoluţie şi istorie, fiind un cronicar exigent al TIMPULUI şi al timpurilor.
 
Drept care, iniţiativa Academiei de Ştiinţe a Moldovei de a-1 înainta pe publicistul şi scriitorul Constantin Tănase la Premiul Naţional, dedicat aniversării a 20-a a Republicii Moldova, o găsim binevenită şi o susţinem”.

Sursa foto: infomoldova.net