You are here

Club de presă: Aderarea la ONU a contribuit la afirmarea Republicii Moldova ca stat independent

03 March 2017
3613 reads
Republica Moldova a consemnat, pe 2 martie,  25 de ani de la aderarea la Organizația Națiunilor Unite. În acest context, la Chișinău au fost prezentate  rezultatele cooperării dintre țara noastră și Organizația Națiunilor Unite în cadrul unui club de presă, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Bilanțul a fost făcut de Lilian Darii, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova și Cristina Gangan, consultantă principală în cadrul Cancelariei de Stat.
Coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a menționat că statutul de membru ONU presupune o implicare comună, care oferă oportunități, dar, de asemenea, impune și responsabilități comune.
„Aderarea la ONU a oferit Republicii Moldova acces la forurile globale și posibilitatea de a influența agenda globală pe o gamă largă de domenii. În același timp, în calitate de stat membru, Republica Moldova trebuie să pună în aplicare prevederile Cartei ONU, să respecte și să promoveze drepturile omului. ONU lucrează împreună cu Guvernul și alți parteneri, cum ar fi societatea civilă, pentru a ajuta țara și pentru a asigura respectarea obligațiunilor asumate. Pe parcursul celor 25 de ani, Republica Moldova a beneficiat, de asemenea, de asistență pentru dezvoltare în diferite domenii: guvernare democratică, drepturile omului, educație, sănătate, mediu și altele”, a afirmat Dafina Gercheva în cadrul clubului de presă.
Potrivit viceministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Lilian Darii, aderarea la ONU a reprezentat un proces de afirmare a independenței Republicii Moldova ca stat. „Astăzi este o zi importantă pentru noi. Pe 2 martie, Republica Moldova a intrat oficial în rândul statelor independente, devenind stat cu drepturi depline și asta ar însemna că a încheiat un proces de afirmare a independenței statului. Devenind membru ONU, nu cred ca ar mai fi fost posibil ca cineva să conteste calitatea noastră de stat independent”, a subliniat viceministrul.
Cu referire la rolul pe care îl are prezența ONU în Republica Moldova în soluționarea conflictului transnistrean, Lilian Darii a adăugat: „Un factor important pentru noi este că ONU activează în toate regiunile Moldovei, inclusiv în stânga Nistrului. Acesta este un factor care consolidează încrederea dintre cele două maluri și demonstrează încă odată că Guvernul Republicii Moldova este determinat să soluționeze conflictul transnistrean și că o etapă a acestui proces de soluționare este și procesul de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii”.
ONU nu are mandat politic și nu participă la procesul de negocieri în formatul 5+2.
Cancelaria de Stat a fost reprezentată de Cristina Gangan, care a menționat că ONU este un partener de încredere al Republicii Moldova, iar odată cu aderarea la ONU, țara noastră a beneficiat de mai multe reforme.
Organizaţia Naţiunilor Unite sprijină Republica Moldova în atingerea obiectivelor sale de dezvoltare majore şi în îndeplinirea viziunii sale de a deveni o ţară europeană modernă şi prosperă.

Clubul de presă s-a desfășurat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite în Moldova.
_______________
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relații cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și  educație mediatică.