You are here

Termeni de referință Selectarea a 3 beneficiari a Granturilor Mici pentru Inovații în cadrul proiectului ”Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare”

24 March 2017
3637 reads
1. Informații generale
Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews implementează proiectul transfrontalier „Consolidarea independenței în mediile de comunicare în Moldova, Ucraina și Georgia”.

Scopul proiectului este îmbunătățirea accesului la informații utile pentru cetățenii din Moldova, Ucraina și Georgia prin consolidarea capacității mass-mediei locale, aplicarea inovațiilor în jurnalism, încurajarea dialogului în rândul tinerilor, instruirea persoanelor în etate privind accesul la Internet și stimularea colaborării între jurnaliștii din cele trei țări.

Un element distinct al proiectului este acordarea a trei granturi pentru inovare destinate instituțiilor media locale și naționale. Granturile vor susține modernizarea conținutului din presa online prin finanțarea proiectelor pentru inovație în media, precum: lansarea unor platforme online (portaluri sau bloguri), sisteme de podcasting, aplicații de interes public, agregatoare de informații, hărți interactive, aplicații pentru telefoane mobile (versiuni adaptate ale site-urilor proprii sau alte aplicații de utilitate publică), instrumente care utilizează date cu caracter deschis, jurnalismul cetățenesc și alte concepte inovatoare  relevante pentru piața mediatică din Moldova.
 
Proiectele pentru inovare în media online ar trebui să încurajeze colaborarea activă a mass-media cu ONG-uri și activiști ai societății civile. Acestea trebuie să abordeze, direct sau indirect, o problemă socială actuală din R. Moldova (de exemplu: implicarea tinerilor/bătrânilor în dialogul social, drepturile consumatorului, corupția, dezvoltarea rurală, eficiența energetică etc.).
 
2. Condiții pentru înregistrarea în concurs

  • Minim doi ani de experiență în media online;
  • Minim doi ani de experiență pe piața media;
  • Capacitate demonstrată de implementare a conceptelor inovatoare în mediul online, de colaborare cu societatea civilă și promovare a jurnalismului cetățenesc;
  • Reputația și atașamentul demonstrat față de normele deontologiei profesionale. 
3. Calendarul de realizare 
Proiectele pentru inovare vor fi realizate, în funcție de complexitate, într-un termen de cel mult  șapte luni de la semnarea contractelor. Planul de lucru și termenele finale vor fi stabilite împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent.
 
4. Obligațiunile si responsabilitățile autorilor selectați
Instituțiile selectate vor elabora și implementa pe propriile platforme online proiectele pentru inovare, respectând termenele-limită și conceptele generale, stabilite împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent. Instituțiile vor raporta periodic Centrului pentru Jurnalism Independent activitățile și numărul de vizualizări/accesări pe perioade determinate.
 
5. Conținutul dosarului
  • Prezentarea generală a instituției participante, inclusiv informații/exemple de experiențe ce dovedesc punerea în aplicare a conceptelor inovatoare pe platforme online și potențialul public; 
  • CV-urile membrilor echipei implicate în proiect; 
  • Conceptul general: 1. descrierea proiectului; 2. descrierea detaliilor tehnice ale inovației; 3. motivarea relevanței proiectului în Republica Moldova; 4. rezultatele așteptate; 5. durabilitatea/fezabilitatea proiectului; 6. planul de lucru; 7. calendarul implementării proiectului. 
  • Bugetul pentru realizarea proiectului, inclusiv costurile salariale.6.
6. Criterii de selecție
Dosarele vor fi evaluate în funcție de:
- calitatea ofertei tehnice, inclusiv întrunirea tuturor elementelor obligatorii ale dosarului;
- calitatea ofertei financiare, care nu va depăși suma de 4000 $.

Câștigătorii vor fi desemnați de un juriu, pe baza unui sistem de punctaj, după cum urmează:
1. Calitatea ofertei tehnice reprezintă 80% din valoarea totală a dosarului;
2. Calitatea ofertei financiare reprezintă 20% din valoarea totală a dosarului.
 
1.1. Criteriile de evaluare a ofertei tehnice vor include:  
- gradul de profesionalism al participantului la concurs;
- creativitatea/elementul de inovație a proiectului propus;
- consistența și fezabilitatea planului de implementare a proiectului propus.
 
1.2. Criteriile de evaluare a ofertei financiare: 
- coerența și claritatea descrierii capitolelor de cheltuieli;
- buget rezonabil, precum și valorificarea maximă a resurselor disponibile.

7. Buget
Trei granturi a câte 4000 $ fiecare vor fi acordate pentru punerea în aplicare a celor mai convingătoare trei proiecte/echipe.
 
8. Termenul de prezentare
Ofertele vor fi expediate în limbile română sau rusă la adresa de e-mail coordonator@ijc.md, până la 20 aprilie 2017 sau prezentate fizic la sediul CJI, pe adresa:
Centrul pentru Jurnalism Independent,
Str. Sciusev 53, MD 2012
Chișinău, R. Moldova
 
Persoană de contact: Rodica Catareu, coordonatoare de proiect, tel.: 022 213 652.