You are here

Activitățile CJI pentru luna aprilie

31 March 2017
3250 reads
Lansarea unui studiu de evaluare a cadrului legal ce reglementează domeniul datelor cu caracter personal, precum și a unei campanii de promovare a egalității de gen, realizarea unui MediaRing cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, desfășurarea lecțiilor de educație mediatică în instituțiile de învățământ – sunt doar câteva dintre activitățile Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) din luna aprilie.

Departamentul Instruire și Comunicare va lansa o campanie de promovare a egalității de gen care va include mai multe activități. Între acestea, va fi anunțat un concurs pentru jurnaliști și vor fi difuzate primele emisiuni dintr-un ciclu ce își propune să abordeze diferite aspecte legate de componenta de gen.

În cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia” va avea loc lansarea primului pachet multimedia din programul Moldova Plus, la tema Șomajul.

Lecțiile de educație mediatică vor continua și pe parcursul lunii aprilie, în cadrul proiectului „Consolidarea libertății de opinie din Republica Moldova”. Astfel, elevii din mai multe instituții de învățământ din țară se vor întâlni cu jurnaliști profesioniști, pentru a discuta despre cum funcționează o instituție de presă, ce principii stau la baza  activității jurnalistice, cum să se protejeze de propagandă și de falsurile din presă.

Portalul Mediacritica va continua să publice studii de caz, care vor explica tehnicile de manipulare la care recurg jurnaliștii atunci când scriu pe teme sociopolitice. Aceste studii se vor regăsi în cel de-al cincilea raport de monitorizare, care va fi lansat în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, vom publica infografice despre cum stopăm răspândirea știrilor false, cum verificăm informația într-o dezbatere tv etc. În cadrul rubricii ABC-ul presei vom lansa un video despre presa regională.

Departamentul Media-Azi și Cercetare va urmări evenimentele din mass-media și vă va informa despre acestea în știri interne și externe. Pe parcursul lunii aprilie, vom continua să scriem despre tranziția la televiziunea digitală și problemele cu care se confruntă radiodifuzorii în acest proces. Totodată, vă vom ține la curent cu deciziile luate de Parlament în adoptarea legislației media – proiectul noului Cod al audiovizualului, modificările la Legea privind accesul la informație etc.. Vom continua să vă prezentăm emisiunile și rubricile noastre deja tradiționale.
La MediaRing îl vom avea drept invitat pe președintele Parlamentului, Andrian Candu, care va răspunde la întrebările jurnaliștilor legate de situația din presă. În comentariile de miercuri vom aborda probleme ce țin de propaganda rusă în mass-media din R. Moldova, limitarea accesului la informație. Ne vom referi în cadrul unui comentariu și la un proiect de lege, prin care Guvernul intenționează să reglementeze activitatea dronelor pe teritoriul țării.

Tot în această lună, Departamentul Politici și Legislație Media va lansa studiul de evaluare a cadrului legal ce reglementează domeniul datelor cu caracter personal din perspectiva asigurării libertății de exprimare și a accesului la informație. Studiul se bazează pe date statistice, interviuri și vor fi prezentate recomandări pentru optimizarea legislației naționale. De asemenea, vom urmări situația legislativă din sfera mass-media și vom oferi asistență juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media.

Aprilie este luna când la Școala de Studii Avansate în Jurnalism se țin ultimele cursuri. Primul înregistrat în program este Jurnalismul social – componentă esențială a tuturor știrilor, reportajelor și interviurilor. Cursul are la bază dezvoltarea abilităților de a scrie despre oameni și problemele lor. În cadrul orelor studenții vor afla mai multe despre instituții și arealul subiectelor cu caracter social. Vor cunoaște ce intră în responsabilitatea jurnalistului, care este impactul materialelor cu tematică socială și cum pot fi abordate unele teme delicate. Împreună cu studenții va lucra Elena Cioina, manager media platforma www.e-sănătate.md.

Următorul curs va fi Multimedia News Room. Împreună cu instructorul Dumitru Ciorici, co-fondatorul portalurilor de ştiri www.unimedia.md şi www.agora.md, studenții vor învăța să îmbine conținutul original al știrilor cu viteza maximă de scriere a acestora. În premieră, studenții celei de-a XI-ea promoții vor participa la un laborator practic realizat în colaborare cu echipa de la www.agora.md.

 Jurnaliștii în devenire vor vedea cum se lucrează într-o redacție de știri online, vor afla cum se face cel mai bun video pentru web și vor testa o dronă. Ultimul curs la care vor participa studenții este Jurnalismul comunitar. Tinerii vor vizita o localitate pitorească din Moldova și vor realiza un ziar despre și pentru locuitorii acesteia. Alături și împreună cu discipolii vor lucra instructorii – Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API) și Angela Ivanesi, designer machetatoare.
 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați pagina www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiși și pe Facebook – Centrul pentru  Jurnalism  Independent.