You are here

Tehnici de investigație însușite de viitorii jurnaliști

27 April 2017
2680 reads
Un grup de 15 studenți de la mai multe facultăți de jurnalism din țară, au fost instruiți în domeniul jurnalismului  de investigație, cu accent pe documentarea și identificarea elementelor de propagandă camuflată și demascarea falsurilor din subiectele de interes public. Instruirea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  pe data de 26 aprilie 2017 și a fost moderată de Inga Springe, fondatoarea și directoarea Centrului Baltic pentru Jurnalism de Investigație, din Letonia și Viorica Zaharia, expertă media, președinta Clubului de presă din Moldova.

Participanții au fost familiarizați cu tehnicile de propagandă la care recurge, uneori, presa pentru a promova  unele idei și interese, dar și cu modalitățile de investigare și demascare a mesajelor manipulatorii  din presă.
 
Inga Springe a prezentat studenților  exemple și metode de manipulare întâlnite în presa din Letonia. Referindu-se la documentarea subiectelor de investigație, ea atrage atenția la noutatea subiectului. „Înainte de a investiga un subiect, trebuie să verificați ce s-a mai scris, asta vă ajută să înțelegeți mai bine tema, fiind și o modalitate de a vedea ce poți aduce nou prin documentarea și realizarea subiectului”, susține jurnalista.
 
În partea a doua a programului, experta Viorica Zaharia a explicat tehnicile de documentare și de identificare a informațiilor false. De asemenea,  experta le-a arătat studenților exemple de manipulare din presa națională, în care jurnalistul nu a verificat faptele sau a prezentat intenționat informații eronate. „De cele mai multe ori în materialele propagandiste găsim semiadevăr și exagerare, aceste două elemente formează un fals, iar combinate împreună reprezintă o manipulare informațională”, a mai  precizat experta.  
 
Tinerii au menționat că această instruire a fost foarte necesară pentru ei. Elena Zdorovețchi, studentă în anul întâi la facultatea de jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova,  spune că, aceste informații sunt foarte utile pentru un jurnalist începător. „În cadrul acestui training am aflat cum se face un plan de documentare a unei investigații și ce site-uri putem consulta pentru realizarea acesteia”, spune tânăra.
 De aceiași părere este și Tamara Meleca, studentă la Universitatea de Studii Europene din Moldova: „ Asemenea instruiri ar trebui să fie realizate mai des, pentru că sunt foarte utile. Astăzi am învățat tehnici de prelucrare a datelor, am aflat de unele baze de date care sunt accesibile pentru jurnaliști atunci când documentează un subiect”.

După instruire, participanții vor forma echipe și vor realiza proiect comune, în baza cunoștințele acumulate.

Programul de instruire  a fost  organizat în cadrul proiectului : „Propaganda în discursul public. Cum  o evităm? ” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada ianuarie- septembrie 2017, cu suportul financiar al organizației Baltic to Blak Sea Alliance.