You are here

Premianții anului 2017 în jurnalism: Polina Cupcea

29 December 2017
3047 reads
Polina Cupcea, „Oameni și Kilometri”:
„Cred cu tărie că jurnalismul o să-și merite, într-o bună zi, titlul de a patra putere în stat”

Platforma online „Oameni și Kilometri” a fost lansată în toamna lui 2016 de patru tineri talentați și ambițioși, trei dintre care au absolvit Școala de Studii Avansate în Jurnalism: Polina Cupcea și Raisa Răzmeriță în 2013, Nicolae Cușchevici - în 2008. Până a demara propriul proiect media, au lucrat la publicații precum „Ziarul de Gardă”, „Ziarul Național” și „Adevărul Moldova”. De asemenea, au realizat mai multe investigații în colaborare cu echipa RISE Moldova. Prin „Oameni și Kilometri”, și-au propus să ofere publicului un altfel de jurnalism, care abia se dezvoltă în Republica Moldova - longread-ul. Sunt „articole kilometrice” care vin să prezinte istorii de viață, fără retușuri, ale unor oameni simpli, cu grijile și problemele lor cotidiene...

Polina Cupceane-a răspuns la următoarele trei întrebări:
1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

  • Anul 2017 a fost unul cu surprize mari pentru „Oameni și Kilometri”, dar și unul în care s-a muncit la greu. Înainte de toate, am primit finanțare de la donatorii internaționali, ceea ce este mai mult decât important pentru o instituție media independentă, astfel reușind să ne continuăm activitatea. O altă surpriză au fost premiile. Mai întâi am fost apreciați în România, la Concursul #Superscrieri2017, unde am avut patru nominalizări și două premii. Apoi am luat două premii acasă, la Gala „Jurnaliștii anului 2017”. Și ce poate fi mai frumos la doar un an de la lansare?!. Dacă e să vorbim despre materialele apărute pe www.oamenisikilometri.md, consider că am avut articole consistente, bine documentate, cu impact și care au atins o bună parte din bubele societății noastre. Dar mai sunt tone de mizerie de scos la iveală - sănătate și inspirație să avem!.. În ceea ce privește presă din Republica Moldova, mă bucur enorm că avem colegi independenți, care-și fac munca foarte bine, doar că sunt destul de puțini și asta doare.
 
  • Premiul ridicat de Andrei Moraru pentru fotoreportajul „Râul Nostru” a fost unul neașteptat și ne-a bucurat pe toți. Acest premiu ne-a confirmat că cele cinci burse oferite de către European Endowment for Democracy (EED) și-au meritat locul în proiect și că au fost o activitate de succes. Și asta nu doar pentru că Andrei a luat premiul, ci și pentru că la concurs au fost depuse 40 de dosare. În anul 2018 vom continua să oferim bursele fotografice, iar pozele realizate de bursieri vor fi expuse în cinci orașe din țară. Iar premiul special „Debutul anului” ne-a demonstrat încă o dată că suntem pe drumul cel bun și trebuie doar să ne facem lucrul cât mai bine.
 
  • Tinerilor colegi de breaslă le doresc să-și facă munca. Nu trebuie să ai puteri de super-erou. Trebuie doar să scrii cu abnegație și să mergi mână în mână cu adevărul. Să înțelegi ce înseamnă această meserie și să ți-o asumi. În caz contrar, migrează în alt domeniu - este mai onorabil și mai sănătos. Le mai doresc să nu se lipească de scaunul din birou și să nu se „puturoșească”, dimpotrivă, să meargă cu „colindatul” și-n colțurile cele mai îndepărtate ale țării. Avem locuri și oameni minunați, care au de spus mai multe decât un politician ofticos. Un articol, dar mai ales un reportaj nu se face la telefon. Este rușinos... Și să nu li se ridice la cap că, dacă au scris trei materiale în cruce, pot să stea în oficiu și să creeze mici tratate de filozofie intitulate „Expertul”. Cum ne spunea Alina Radu la cursul de jurnalism social ținut la Școala de Studii Avansate în Jurnalism în 2012: „După ce o să scrii despre cele trei milioane de moldoveni, adică istoria fiecăruia, abia atunci poate o să poți scrie și despre tine, lăudându-te cât îți e de greu sau ușor să fii jurnalist/ă”. Sunt reporteri care mor de dragul acestei meserii și sunt destul de conștienți când pornesc pe drumul morții. 
Veronica Marin,
Coordonatoare academică, Școala de Studii Avansate în Jurnalism