You are here

Demisia fără a lucra cele 14 zile. Este posibilă?

21 December 2018
3693 reads
Întrebare: Mi-am găsit un job mai bun și trebuie să-mi dau demisia de la locul actual de muncă. Aș vrea să știu dacă e posibil să plec fără a lucra cele 14 zile.

Răspuns: Termenul de preaviz de 14 zile este acordat angajatorului pentru a găsi o persoană pentru postul eliberat.

Dacă angajatorul este de acord, depuneți cerere de demisie cu efect imediat în baza art. 83 alin. 3 prim din Codul muncii sau încheiați un acord de încetare a contractului individual de muncă în baza art. 82 prim din Cod.

Dacă angajatorul nu este de acord, ar trebui să aveți cel puțin 14 zile calendaristice de concediu nefolosit, pentru a putea pleca fără a lucra cele 14 zile. În cerere faceți trimitere la art. 119 alin. 2 din Codul muncii cu încetarea ulterioara a contractului de munca în baza cererii de demisie depusa deja.

Există și excepții, când angajatul este scutit de obligativitatea de a lucra în perioada de 14 zile după ce depune cererea de demisie - în caz de demisie a salariatului în legătură cu pensionarea, stabilirea gradului de dizabilitate, concediul pentru îngrijirea copilului, înmatricularea într-o instituţie de învăţământ, trecerea cu traiul în altă localitate, îngrijirea copilului până la vârsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi, alegerea într-o funcţie electivă, angajarea prin concurs la o altă unitate, încălcarea de către angajator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare. În toate aceste cazuri, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea înregistrată, la care se anexează documentul respectiv ce confirmă acest drept - alin. (2) art. 85 din Cod.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.