You are here

Care sunt taxele pentru accesarea informației din Registrul bunurilor imobile prin Internet și ce scutiri au jurnaliștii?

23 August 2019
1670 reads
Întrebare: Lucrez la un material și, pentru a mă documenta mai bine, am nevoie de mai multe informații cadastrale. Aș vrea să știu cât costă asemenea servicii pe Internet și dacă jurnaliștii dispun de unele scutiri la taxele stabilite de Agenția Servicii Publice (ASP)?

Răspuns:  Din păcate, jurnaliștii, instituțiile media nu beneficiază de scutiri la accesarea informațiilor cadastrale, deci, le puteți obține doar contra plată.

Prețurile pot fi găsite în Nomenclatorul serviciilor și tarifelor, care include o listă amplă de servicii oferite de ASP privind accesul la datele din Registrul bunurilor imobile.

Vedeți, mai jos, serviciile din Nomenclator, care pot fi accesate electronic și costul acestora:

  • Acces la informaţia din cadastru prin Internet (banca centrală de date / informaţia grafică) -- din momentul semnării contractului, achitării taxei de conectare şi abonamentului—taxa se va încasa în baza contractului;
  • Acces la banca centrală de date:
-conectarea la banca centrală de date – 300 lei
-abonament lunar (până la 200 accesări) – 240 lei
-abonament lunar (până la 400 accesări) – 480 lei
-abonament lunar (până la 600 accesări) – 730 lei
-abonament lunar (până la 1000 accesări) – 1210 lei
-abonament lunar (accesări nelimitate) – 1810 lei
  • Acces la informaţia grafică despre bunurile imobile:
-abonament nr. 1 (vizualizarea informaţiei grafice la nivel de republică (Ortophoto 5000, 2000; vizualizarea zonelor valorice şi a indicilor valorici), exportarea planului cadastral la nivel de sector cadastral în raza unui sat / comună / oraş / mun. Bălţi* / mun. Comrat) Menţiuni: * nu include localităţile Elizaveta, Sadovoe – 70 lei;
-abonament nr. 2 (vizualizarea informaţiei grafice la nivel de republică (Ortophoto 5000, 2000; vizualizarea zonelor valorice şi a indicilor valorici), exportarea planului cadastral la nivel de sector cadastral în raza unui raion / mun. Chişinău**, bonus –5 exportări / lună -gratuit) Menţiuni: **include toate localităţile din mun. Chişinău – 250 lei;
-abonament nr. 3 (vizualizarea informaţiei grafice la nivel de republică (Ortophoto 5000, 2000; vizualizarea zonelor valorice şi a indicilor valorici), exportarea planului cadastral la nivel de sector cadastral pe toată republica, bonus –10 exportări / lună gratuit) – 500 lei;
-exportarea planului cadastral la nivel de sector cadastral (serviciul este disponibil în cadrul abonamentelor la informaţia grafică) -- 53,04lei.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.