04 January 2021
1371 reads
Pentru a începe anul 2021 în forță, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vă invită să participați activ, chiar din luna ianuarie, la activitățile pe care le organizăm atât pentru jurnaliști, cât și pentru publicul larg.
- CJI invită instituțiile media care doresc să-şi sporească audienţa online și să-și majoreze veniturile să expedieze dosarul la concursul de granturi mici, desfăşurat în cadrul proiectului „Înţelegerea audienţei prin asistenţă digitală”. Redacțiile trebuie să completeze un formular și să transmită CV-urile membrilor care se vor implica în proiect până pe data de 20 ianuarie 2021.
- În următoarele ediții ale Podcastului cuMINTE, jurnalista Ana Sârbu va aborda importanța gândirii critice în noul an, cu ajutorul profesorilor și elevilor care predau și învață educație media în școli. Totodată, gazda podcastului va aborda cu invitații săi fenomenul și pericolul trollilor. Vă îndemnăm să ne urmăriți pe Mediacritica, Google Podcasts, Apple Podcasts și SoundCloud.
- Pe Media Azi, în această lună veți putea citi despre importanța jurnalismului soluțiilor într-un an în care pandemia de coronavirus va continua să afecteze omenirea. Nu ratați tradiționalele comentarii, emisiuni și caricaturi ce vor avea în vizor cele mai importante evenimente și probleme din mass-media.
- Iar Mediacritica vă va propune spre lectură o analiză despre normele etice și deontologice ale celor care moderează emisiuni la radio și TV, semnată de Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent din România.
- La mijlocul lunii ianuarie, mai multe petiții expediate de CJI în baza plângerilor recepționate pe T(V)E Privește! vor fi examinate de Consiliul Audiovizualului. Sesizările vizează știri dintr-o singură sursă, încălcări etice ale moderatorilor unor emisiuni, precum și publicitate politică ascunsă. Vom sesiza CA în continuare și vă îndemnăm să raportați conținuturile neconforme pe care la auziți la radio sau le vedeți pe micile ecrane.
- Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din domeniu și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor de presă. De asemenea, răspunsuri la întrebările de ordin legal ale jurnaliștilor veți afla la rubrica „Juristul Presei”.
- Semestrul II la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism va începe cu Managementul instituției media (11 - 15 ianuarie), curs susținut de Alina Radu, directoarea publicației Ziarul de Gardă. Următorul curs, ce va avea loc în perioada 18 - 22 ianuarie, va fi Antreprenoriat și modele de afaceri jurnalistice inovatoare, sub îndrumarea Danielei Becket de la aceeași publicație. Ultimul curs din această lună va fi Startup-uri în media (25-29 ianuarie) cu Liuba Șevciuc, jurnalistă de investigație și fondatoare a proiectului „CU SENS”. La cursurile ȘSAJ se pot înscrie jurnaliștii experimentați sau debutanți, studenții din ultimii ani de licență, master și doctorat sau profesioniștii interesați de jurnalism.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter, Telegram și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK Aid, Internews, Fundația Soros-Moldova, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, Ambasada Finlandei la București, Suedia și Uniunea Europeană.