You are here

O nouă rundă de instruire a pedagogilor în domeniul educației media: „An de an, armata de învățători, învățătoare, profesori și profesoare devine tot mai mare”

05 April 2021
1284 reads
21 de învățătoare și un învățător ai treptei primare au fost instruiți în domeniul educației media în cadrul unui nou training organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în format online, în perioada 2-4 aprilie 2021. Formatoarele cursului au fost Loretta Handrabura, dr. în filologie, și Natalia Grîu, secretară de stat a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Pe parcursul celor trei zile de instruire, învățătoarele și învățătorii şi-au dezvoltat competenţele de predare a disciplinei Educaţie pentru media la treapta primară, în baza conţinutului curriculumului şi manualului cu acelaşi nume.

În debutul activității, Anastasia Nani, directoare adjunctă a CJI, a menționat susținerea pe care organizația o oferă cadrelor didactice. „CJI înțelege cât de important este rolul pedagogilor în educarea spiritului critic în rândul elevilor. An de an, armata de învățători, învățătoare, profesori și profesoare devine tot mai mare. Ne dorim să vă alăturați și Dvs. acestei inițiative de promovare a gândirii critice”, a precizat ea.

Mila Corlăteanu, reprezentanta Deutsche Welle Akademie în Moldova, a mulțumit pedagogilor pentru că și-au făcut timp pentru încă o activitate virtuală și a precizat că „DW Akademie sprijină activitățile de promovare a acestui curs opțional. Ne bucurăm că Republica Moldova a avansat în domeniul predării educației media mai repede chiar decât unele state membre UE, pentru care putem fi exemplu de urmat”.

Instructoarele au reiterat importanța alfabetizării media și digitale pentru a face față acestor timpuri imprevizibile și a ține pasul cu elevii. Totodată, participanții au fost îndemnați să selecteze informația utilă și veridică din avalanșa informațională ce domină în media și pe rețelele sociale, dar și să-și ghideze discipolii să facă același lucru, începând din clasele primare.

Pedagogii au reușit să parcurgă un volum impresionant de informație, de la inițierea în mass-media, la riscurile din mediul virtual pentru micii consumatori și efectele dezinformării. Toate temele au fost însușite cu ajutorul unor tehnici de predare inovative și al instrumentelor online, inclusiv cele elaborate de CJI.

Pe parcursul trainingului, pedagogii s-au convins de importanţa subiectelor abordate în cadrul disciplinei Educaţie pentru media, unii dintre ei luând deja decizia de a preda disciplina începând cu septembrie 2021.

Ana Sîrbu, învățătoare la Gimnaziul „Galata” din mun. Chișinău, a declarat că a fost impresionată de implicarea și profesionalismul instructoarelor, care au predat la cel mai înalt nivel: „Instrumentele alese pentru predarea cursului, tehnicile și formele de lucru aplicate ne vor prinde bine în activitatea noastră zilnică”. Ecaterina Covaci a început să predea cursul opțional Educație pentru media pentru a-și înlocui colega, aceasta fiind prima instruire a sa în domeniul educației media. Ea ne-a mărturisit că va pune imediat în aplicare cele învățate: „Instruirea a fost foarte utilă. Am însușit noi tehnici de predare, am învățat să mă conduc și să aplic corect proiectul didactic de lungă durată și acum cunosc cum să folosesc fișele de lucru de la fiecare temă predată”.

Până în prezent, CJI a instruit 193 de învăţătoare și învățători, 150 de profesori și profesoare de la treapta gimnazială şi 128 de pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opţională Educaţie pentru media este predată în şcolile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în Programul-cadru al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal.

Această instruire a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).