You are here

Alți 27 de funcționari, instruiți de CJI cum să furnizeze jurnaliștilor informații de interes public

19 April 2021
794 reads
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă să instruiască funcționarii publici despre modul în care ar trebui să aplice legislația cu privire la accesul la informație. După desfășurarea cursului destinat funcționarilor debutanți din administrația publică centrală, pe 16 aprilie CJI a desfășurat o altă instruire cu participarea a 27 de funcționari publici cu funcții de conducere sau execuție din cadrul autorităților administrației publice centrale.

Sesiunea de instruire face parte dintr-un ciclu de lecții pe care CJI le organizează la Academia de Administrare Publică (AAP) începând cu anul 2019, în urma unui acord de colaborare semnat între cele două entități partenere. Scopul activităților este de a spori competențele funcționarilor publici de toate nivelurile, pentru o înțelegere mai bună a legislației media, și depășirea actualelor probleme cu care se confruntă jurnaliștii în relația cu furnizorii de informație.

Consiliera juridică a CJI, Cristina Durnea, expertă în legislația media, și jurnalistul de investigație RISE Moldova Nicolae Cușchevici, formatori în cadrul acestui curs, le-au relatat audienților AAP despre legislația ce se aplică în cadrul procedurii de furnizare a informațiilor de interes public, regulile de recepționare, înregistrare și redirecționare a solicitării de informație, precum și despre cazurile în care furnizorul este îndreptățit să acorde solicitanților un refuz.

Călin Drugaliov, consultant debutant, Ministerul Justiției: „Cursul mi s-a părut util prin prisma faptului că eu sunt funcționar public și deseori avem petiții sau solicitări de acces la informație din partea cetățenilor. Respectiv, este foarte important pentru noi să cunoaștem cum să procesăm asemenea solicitări sau petiții. Până la acest curs nu eram inițiat în domeniu pentru că niciodată nu am avut un asemenea curs nici la facultate, nici și la serviciu. Prin urmare, cam totul a fost nou și relevant, începând cu legislația și terminând cu jurisprudența atât națională, cât și internațională”. 

Valeria Gamarț, consultant principal în Secţia relaţii interparlamentare, Direcţia relaţii externe, Secretariatul Parlamentului: „Cursul este util pentru orice funcționar public si a fost predat într-un mod captivant, ni s-au prezentat cazuri reale pe care le-am analizat împreună cu experții și am avut ocazia să adresăm întrebări în timp real. Mi-am confirmat unele presupuneri, precum ar fi faptul că Legea privind protecția datelor cu caracter personal reprezintă o provocare în accesul la informație, în multiple cazuri servind drept motiv neîntemeiat pentru ca solicitările de informații de interes public să fie ignorate de autorități, invocându-se legea menționată”.

Următorul curs va avea loc pe 28 mai și îi va avea ca audienți pe funcționarii din administrația publică centrală.

Acest curs a fost desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.