You are here

Ce pot face moderatorii dezbaterilor electorale în situațiile când participanții manifestă un comportament inadmisibil?

25 June 2021
1010 reads
Întrebare: Legea ne obligă să oferim spațiu de emisie în dezbateri tuturor concurenților electorali. În perioada campaniilor anterioare, redacția noastră s-a pomenit în situații când invitații manifestau un comportament agresiv ori lansau replici nocive. Cum putem proceda în așa cazuri?

Răspuns: Legea obligă moderatorii să asigure tuturor participanților la dezbateri electorale posibilitatea de a-și comunica punctul de vedere asupra subiectului dezbătut. Invitații din platou trebuie să beneficieze de condiții egale pentru a-și exprima liber opiniile, iar moderatorilor le revine obligația să fie imparțiali, formulând întrebările clar, fără a aborda invitații tendențios sau părtinitor. Adițional, jurnalistul care moderează dezbaterea electorală trebuie să asigure că nu se deviază de la tema propusă spre discuție.

Chiar dacă legea instituie o serie de garanții pentru participanții la dezbateri electorale, moderatorii nu trebuie să tolereze comportamentul inadmisibil ori replicile acide ale concurenților electorali invitați. 

Potrivit legii, în cadrul timpilor de antenă acordați pentru dezbateri se interzice:

  1. Îndemnul la acte de violență publică, atentarea la siguranța persoanei și a bunurilor materiale;
  2. Divulgarea secretelor protejate de lege;
  3. Incitarea la ură sau discriminare;
  4. Incitarea la război, ură interetnică sau separatism teritorial, acțiuni ce pun în pericol ordinea de drept;
  5. Lezarea demnității sau reputației altei persoane, ofensa publică;
  6. Utilizarea limbajului sexist;
  7. Utilizarea exprimărilor verbale, scrise sau nonverbale care nu corespund regulilor de comportament general acceptate într-o societate civilizată, inclusiv conduitei etice;
  8. Adoptarea unei conduite inadecvate (acte de violență, agresivitate etc.).
 
Dacă jurnalistul care moderează dezbaterea se pomenește în una dintre situațiile menționate mai sus, legea îi oferă dreptul să intervină cu sancțiuni. În funcție de gravitatea faptelor, realizatorii și/sau moderatorii programelor de dezbateri electorale au dreptul:
  • să atenționeze verbal concurentul electoral;
  • să închidă microfonul invitatului;
  • să întrerupă dezbaterea electorală;
  • după două întreruperi ale aceluiași program de dezbateri, să sisteze programul.
Sistarea programului are loc prin  decizia administrației postului TV. În termen de 24 de ore din momentul adoptării deciziei, furnizorul e obligat să informeze concurenții electorali participanți la programul sistat cu privire la dreptul lor de a participa la dezbateri electorale pe bază de egalitate și tratament nediscriminatoriu, în termen de 24 de ore din momentul adoptării deciziei privind sistarea emisiunii.
 

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc.

Materialele publicate reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.

Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.