You are here

Experţii media constată: Libertatea presei în Republica Moldova stagnează

05 May 2014
1634 reads
Nivelul de libertate a presei în Republica Moldova a stagnat în ultimul an, în pofida promisiunilor autorităţilor şi a intenţiilor declarate ale acestora de a întreprinde acţiuni pentru a schimba situaţia. Aceasta este constatarea organizaţiilor de media, care au prezentat luni, 5 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova în perioada 3 mai 2013 - 3 mai 2014. 
 
Nu poate fi afirmat faptul că presa în Republica Moldova este liberă, aceasta chiar dacă atât actualul guvern, cât şi cele precedente şi-au asumat angajamentul de a întreprinde acţiuni concrete în acest sens, a afirmat directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu. ”Constatăm că şi în perioada 3 mai 2013 - 3 mai 2014 situaţia nu s-a ameliorat, nu au fost înregistrate evoluţii în anumite domenii care ne-ar permite să afirmăm că presa este liberă, că autorităţile îşi asumă angajamente pe care şi le îndeplinesc. Cu regret, şi organizaţiile internaţionale constată această stagnare. Guvernul Leancă a inclus în programul său anumite acţiuni ce ţin de libertatea presei, printre care modernizarea activităţii instituţiei publice a audiovizualului, asigurarea investiţiilor pe piaţa media autohtonă, garantarea accesului la informaţii de interes public. Totuşi, pe parcursul ultimului an nu am observat acţiuni concrete care ar fi demonstrat că lucrurile se schimbă. Dimpotrivă, am semnalat unele acţiuni pe care le considerăm că ar fi un pericol pentru libertatea presei, precum intenţia de reglementare netransparentă a internetului sau intenţia de reincriminare a calomniei”, a declarat Nadine Gogu.
 
Memoriul prezintă o serie de factori care împiedică dezvoltarea presei în Republica Moldova şi care reprezintă ameninţări la adresa jurnaliştilor. Astfel, se face referire la cazurile frecvente de agresare verbală a jurnaliştilor de către politicieni, cazurile de limitare a accesului jurnaliştilor la evenimentele de interes public, în special la condiţiile de activitate a jurnaliştilor în sediul renovat al parlamentului, intenţia sistării transmisiunilor în regim online a şedinţelor Guvernului etc. De asemenea, este atrasă atenţia la monopolizarea excesivă a mass-media şi la dependenţa acesteia de factorul politic. ”Pe parcursul ultimului an, experţii în mass-media au cerut adoptarea unor măsuri legislative de limitare a concentrării media şi excluderea condiţiilor de concurenţă neloială, însă aceste solicitări nu au avut efect. Monopolizarea în continuare a presei, care răspunde intereselor economice şi politice ale patronilor, va duce la transformarea acesteia într-un instrument de şantaj politic şi economic în defavoarea informării corecte a cetăţenilor. În consecinţă, funcţia principală a mass-media, de „câine de pază”, de informare şi de critică a puterii şi a societăţii va fi denaturată”, potrivit Memoriului.
 
Documentul conţine un şir de recomandări pentru autorităţi. ”Principala recomandare este să se ţină de cuvânt şi să implementeze nu doar declarativ, dar la modul practic angajamentele asumate. Să nu caute justificări, dar să se apuce de lucru”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei. 
 
Printre alte recomandări sunt: să perfecţioneze cadrul legal ce vizează mass-media, prin adoptarea unor legi noi sau amendarea legilor existente, care ar asigura un mediu propice de dezvoltare a mass-media independente şi pluraliste; să asigure definitivarea procesului de reorganizare a Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”; să întreprindă măsuri în scopul prevenirii sau contracarării concentrării/monopolizării mass-media care ar pune în pericol pluralismul mijloacelor de comunicare în masă la nivel naţional, regional sau local; să asigure depolitizarea definitivă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, urmând ca acestei instituţii să-i fie acordate suficiente împuterniciri pentru a-şi îndeplini misiunea; să elaboreze şi să asigure realizarea unor programe şi politici naţionale de susţinere a dezvoltării presei independente şi a producţiei autohtone în limba română.
 
Memoriul a fost semnat de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente,
Centrul „Acces-info”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociaţia Presei Electronice, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice. 
 
Organizaţiile de media vor organiza pe parcursul acestei luni mai multe evenimente, mese rotunde, concursuri pentru jurnalişti, lansări de studii dedicate zilelor libertăţii presei. Agenda acestor evenimente poate fi consultată AICI.