Eşti aici

Agenda CJI pentru luna octombrie

02 Octombrie 2013
2054 de afişări

Centrul pentru Jurnalism Independent are, pentru luna octombrie, o agendă plină cu activități și evenimente destinate jurnaliștilor și celor interesați de media.

Pentru Departamentul Media Azi şi Cercetare, luna octombrie începe cu o reuniune la nivel regional a organizaţiilor partenere în proiectul "Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic" (ENP East Media Freedom Watch). Timp de trei zile, 30 septembrie - 2 octombrie, împreună cu colegii noştri de la organizaţii media din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Ucraina vom analiza şi vom compara rezultatele primului Indice al Libertăţii Presei din spaţiul Parteneriatului Estic. Următoarea perioadă, până la sfârşitul lunii, va fi dedicată pregătirii celei de-a doua ediţii trimestriale a Indicelui.

Departamentul Instruire şi Comunicare va organiza, în zilele de 17-18 octombrie, cel de-al doilea program de instruire în jurnalismul de date. La el vor participa 20 de jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. În perioada 15-24 octombrie, CJI va desfăşura, pentru tineri activişti, cursuri online axate pe subiectele „Social media pentru schimbare socială” și "Securitate online". Cursurile vor avea loc în direct, online, pe renumita platformă de e-learning TechChange. 

Echipa Departamentului Advocacy şi Producţie va realiza un documentar şi un spot promoţional pentru Fundaţia Soros-Moldova, în cadrul proiectului "Abilitarea juridică a comunităţilor rurale prin intermediul unei reţele de parajurişti comunitari". De asemenea, va desfăşura o serie de întâlniri de documentare şi va iniţia filmările fillere-lor (n.r. materiale video, scurte, care prezintă istoria unei femei și vor fi difuzate la televiziunile locale) realizate în cadrul proiectului "Schimbarea percepţiei femeii în societate prin intermediul mass-media", finanțat de  Ambasada Olandei la Kiev.

Jurnaliștii care doresc să cunoască mai multe despre legislația mass-media vor putea participa la un training organizat de Departamentul Politici şi Legislaţie Media. Trainingul face parte din proiectul "Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media în Republica Moldova", finanțat de organizația Civil Rights Defenders, Suedia. Participanții vor fi instruiți cum trebuie să scrie ca să nu fie acuzați de defăimare. Se va pune accentul și pe accesul la informație al jurnaliștilor, cum trebuie să fie redactată cererea de obținere a informației, unde trebuie să fie depusă, modul în care informațiile primite pot fi utilizate în reportajele și articolele lor.

Studenții de la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism vor continua, în această lună, cursurile Articole lungi, Interviul, Etica în jurnalism şi Legislaţie mass media. De asemenea, ei vor avea și un curs nou, cel de Jurnalism radio. În fiecare zi de marţi, la Școală va avea loc un Club de discuţii, unde reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, politicieni, ONG-işti, manageri de presă, experţi în diverse domenii  vor  avea discuţii informale cu studenţii pe teme de actualitate.
 
Tot în această lună CJI colectează dosarele pentru concursul "10 jurnalişti ai anului", finaliştii căruia vor fi anunţaţi în decembrie la gala presei. Menţionăm, de asemenea, că CJI acordă, fără plată, asistenţă juridică jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie şi alte aspecte ale legislaţiei mass-media.

Pentru a afla mai multe detalii despre activităţile Centrului, vizitaţi www.media-azi.md și pagina sa de Facebook, www.scoaladejurnalism.md, pagina şi grupul CJI pe Facebook.

Foto: participanții la conferința ENP East Media Freedom Watch