Potrivit Raportului, care analizează în cinci capitole evenimentele din domeniul presei, în 2014 autoritatea CCA în audiovizual a fost foarte slabă pe fundalul unei legislaţii anacronice şi a reconfirmării partajării politice a membrilor săi, iar dependenţa de factorul politic a radiodifuzorilor publici a frânat buna funcţionare a acestora. Radiodifuzorul public „Teleradio-Moldova” nu are organ de conducere de mai bine de un an, deoarece Parlamentul nu a numit şase membri în CO, iar cel regional „Teleradio-Găgăuzia” a fost măcinat de conflicte între organele sale de conducere în prag de alegeri pentru funcţia de başcan al autonomiei găgăuze şi de alegeri locale generale.
O altă concluzie a raportului este că în 2014 Codul audiovizualului s-a dovedit a fi deficient şi pentru autorităţile care au refuzat timp de patru ani să examineze noul cod al audiovizualului elaborat de societatea civilă. Partidele politice au propus mai multe iniţiative legislative de modificare a acestuia în replică la problemele cu care s-a confruntat audiovizualul în ultimii ani: protejarea spaţiului informaţional, concentrarea mass-media, transparenţa proprietăţii media etc.
Raportul inserează şi un capitol dedicat situaţiei presei în regiunea transnistreană, care relatează despre controlul pe care îl instalează autorităţile autoproclamatei republici asupra mass-media din regiune, inclusiv asupra resurselor online.
Prognozele pentru mass-media în 2015, cuprinse la finalul raportului, nu sunt foarte optimiste, având în vedere că şi în acest an evenimentele şi fluxul informaţional se vor concentra în jurul alegerilor locale generale, care vor avea loc în vară.
Raportul a fost elaborat cadrul proiectului "Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media din Republica Moldova", implementat de CJI cu suportul financiar al Civil Rights Defenders, Suedia. Raportul este disponibil în limbile română, engleză şi rusă.