Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este una din primele organizații de media din Republica Moldova, fondată în 1994, ca un proiect al Casei „Lumea Deschisă”. În 1998 devine organizație independentă.
În prezent, CJI își definește misiunea prin prisma valorilor democrației, contribuind la consolidarea prese libere și viabile, inclusiv a noilor media, prin intermediul proiectelor de instruire a jurnaliștilor, educație media, campanii de advocacy, cercetare și produse jurnalistice nonprofit.
Sub aspect juridic, CJI este o organizație nonguvernamentală (ONG), necomercială și apolitică.
Pe parcursul anilor, CJI a lansat și a desfășurat diverse proiecte în vederea îmbunătățirii condițiilor de activitate a jurnaliștilor din Republica Moldova și a cadrului legal din domeniul media. La fel, au fost întreprinse multiple acțiuni în susținerea libertății presei sau pentru solidarizarea breslei și promovarea deontologiei profesionale.
Începând cu anul 2016, CJI implementează o nouă strategie, cu suportul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău, menită să consolideze rolul organizației în asigurarea standardelor profesioniste în media. Strategia CJI se axează pe patru obiective strategice:
- Instruire;
- Politici și Advocacy;
- Educație media;
- Dezvoltare organizațională.
Pe lângă evenimente tematice curente, menționăm și cele două evenimente importante ale anului, organizate de CJI și desfășurate sub egida acestuia: Zilele Libertății Presei (luna mai) şi Gala Presei (luna decembrie).
CJI actualmente administrează patru portaluri: Media Azi, unde sunt publicate știri din domeniul media și informații despre activitățile implementate de CJI, rapoarte, studii; portalul Mediacritica, menit să promoveze educația media și gândirea critică; portalul Moldova Azi, o resursă multimedia, unde pot fi găsite și vizionate toate materialele video realizate până în prezent de către Departamentul Campanii și Producție al CJI; site-ul Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.
Din februarie 2000, CJI este membru al Reţelei de profesionalizare a mass-media din Europa de Sud - Est (South East European Network for Professionalisation of the Media - SEENPM), iar din iunie 2001 - membru al International Freedom of Expression eXchange (IFEX).
Informații detaliate despre proiectele implementate sunt disponibile pe site-ul www.media-azi.md, la rubrica Rapoarte.
Adunarea Fondatorilor:
- Nicolae Negru
- Alexandru Canţîr
- Angela Sîrbu
Membrii Consiliului de Administrare al CJI:
- Mariana Rață
- Ruslan Mihalevschi
- Ana Gherciu
- Ilie Chirtoacă
- Tatiana Savva
- Ion Preașca
- Galina Vasiliev
Membrii Consiliului de Supraveghere al CJI:
- Elena Prohnițchi
- Arcadie Barbăroșie