Eşti aici

Limitarea accesului presei la şedinţele Parlamentului nu poate fi justificată în niciun fel

26 Februarie 2015
1803 afişări
Mihai ŢURCANU
jurnalist, ziarul Evenimentul Zilei   
     

 

Accesul jurnaliștilor la ședințele Parlamentului este un element firesc al democrației și libertății de exprimare și de informare. Dificultățile create de către legislatorii actuali pentru jurnaliști nu pot fi justificate prin niciun argument rațional.

Argumentele de ordin tehnic, gen lipsa spațiului nu justifică nimic, pentru că această lipsă este problema deputaților, nu a jurnaliștilor. Mai ales că în trecut asemenea probleme nu existau, nici în clădirea Parlamentului, și nici la Palatul Republicii, unde Parlamentul a fost ”cazat” temporar. Deputații uneori uită în serviciul cui se află, și că presa este instrumentul principal de monitorizare a activităţii lor de către cei care i-au ales. ”Deportarea” presei într-o cămăruță este un semn de lipsă de respect, nu atât față de presă în particular, cât față de societate în general. Indiferent de intențiile reale ale deputaților, percepția firească este anume aceasta, de sfidare intenționată și neargumentată a mass-media.
 
Libertatea de exprimare și dreptul la informare sunt principii incluse în Constituția Republicii Moldova, având la bază Declarația Drepturilor Omului și multe alte convenții și acorduri internaționale, la care Republica Moldova face parte. De asemenea, cetățeanul are dreptul să se informeze din orice sursă dorește. Dacă instituția cutare nu dorește să reflecte un anumit eveniment, se face vinovată doar în fața cetățeanului. Dar dacă instituția dorește, dar nu îi este permis, Statul se face vinovat de încălcarea drepturilor pe care le-a garantat cetățenilor săi. Prin urmare, limitarea accesului presei nu poate fi justificată în niciun fel. Orice lege care ar limita accesul presei, poate fi contestată și are șanse să fie declarată neconstituțională. Aprecierea calității activității unei sau altei instituții media nu îi poate îngrădi accesul la informație. Și, mai ales, nu pot deputații să hotărască care post o să-i filmeze și care nu. O instituție media poate fi sancționată doar în parametrii legislației și de către instituțiile de stat abilitate. Orice selecție artificială, pe criterii dubioase și de către factori de decizie neabilitați pentru asta, reprezintă o încălcare a normelor și principiilor democrației moderne, la care ne-am declarat adeziunea deja de două decenii.

 

NOTĂ: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează în fiecare zi în care deputaţii se întrunesc în şedinţe plenare acțiuni de sensibilizare cu genericul “Vrem acces în Parlament!”. Scopul Campaniei este de a asigura accesul liber al presei la ședințele Parlamentului, astfel încât reprezentanții mass-media să-și poată desfășura nestingherit activitatea profesională.

____________

Campania “Vrem acces în Parlament!” se desfășoară în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.