Eduard MACIAC
corespondent special Radio Moldova Actualități, moderatorul emisiunii “Loc de dialog”
Activez în calitate de reporter parlamentar pentru postul național Radio Moldova din anul 1998. La început întotdeauna am avut acces liber și direct în sala de ședințe a Parlamentului, ceea ce era o normalitate nu doar pentru breaslă, dar și pentru politicieni. Nu pot afirma acelaşi lucru şi despre situaţia din prezent, care a degradat considerabil. Faptul că noi, jurnaliștii acreditați la Parlament, suntem nevoiţi să ne informăm despre activitatea parlamentului fara să avem acces direct la deputaţi, înghesuindu-ne într-o încăpere mică, ne face să ne simțim izolaţi, discriminați şi umiliţi.
Cu cele mai mari dificultăți se confruntă colegii de la posturile tv și radio, precum şi cei din presa online. Atunci când ai de pregătit un material niciodată nu știi dacă vei reuși să găseşti un deputat sau altul disponibil pentru niște declarații de care ai nevoie. Faptul că unii deputați pot face declarații pentru presă în sala special amenajată pentru jurnaliști nu salvează situația. Informația adeseori este incompletă, nu cunoşti părerea altor fracțiuni pe un anumit subiect sau, pur si simplu, deputații evită să comunice cu tine. După mai multe încercări nereuşite ale conducerii legislativului de a soluţiona situaţia, unii jurnaliști acreditaţi la Parlament refuză pur și simplu să mai vină în parlament, deoarece se simt umiliți.
La fel, este deranjant şi faptul că legislatorii impun presei un anumit tip de comportament. Și aici jurnaliștii trebuie să fie solidari și să-și invoce dreptul de a-și face corect meseria de a informa cetățenii.
NOTĂ: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează în fiecare zi în care deputaţii se întrunesc în şedinţe plenare acțiuni de sensibilizare cu genericul “Vrem acces în Parlament!”. Scopul Campaniei este de a asigura accesul liber al presei la ședințele Parlamentului, astfel încât reprezentanții mass-media să-și poată desfășura nestingherit activitatea profesională.
____________
Campania “Vrem acces în Parlament!” se desfășoară în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.