Astfel, după tergiversarea nejustificată de peste un an a alegerii noilor membri ai Consiliului de observatori (CO), care este organul de conducere autonom al TRM, la 5 martie Parlamentul a ales 4 membri ai Consiliului, urmând să revină la procedura de vot pentru a alege încă 2 membri. Faptul că între cele 4 persoane nu se regăsesc experţi media cu o vastă experienţă în audiovizual şi fără afilieri politice denotă partajarea politică a funcţiilor în acest organ, fapt confirmat anterior şi de fostul vicepreşedinte al Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media Valeriu Saharneanu care a declarat tranşant că membrii CO sunt aleşi pe criterii de loialitate politică.
În aceste condiţii, organizaţiile semnatare trag un semnal de alarmă, indicând asupra posibilităţii de partajare politică a funcţiilor şi în cazul alegerii noilor membri ai CCA. Or, conform normelor şi standardelor naţionale şi europene, autorităţile statului nu ar trebui să admită politizarea acestor structuri şi ingerinţele în activitatea lor. Codul Audiovizualului prevede expres că CCA este o unitate publică autonomă, iar radiodifuzorului public trebuie să-i fie garantată independenţa editorială (art. 52). Organizaţiile de media au semnalat anterior că alegerea membrilor CO pe criterii politice se va răsfrânge negativ, întâi de toate, asupra reformelor demarate la Compania Teleradio-Moldova.
Cerem Parlamentului să renunţe la aceste practici şi să asigure buna funcţionare a instituţiilor respective în spiritul principiilor şi valorilor democratice la care Republica Moldova a aderat prin semnarea Acordului de asociere la UE.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul Acces-Info
Asociaţia Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi