
În luna noiembrie Centrul pentru Jurnalism Independent are o agendă foarte plină. Echipa de la Departamentul Instruire şi Comunicare continuă desfășurarea Caravanei CJI în universități, unde va discuta cu studenții de la jurnalism. Tinerii vor fi încurajați să participe la programele de instruire, cluburile de presă, la ateliere, seminare şi alte evenimente organizate de CJI, unde au ocazia să înveţe meserie de la jurnalişti cu experienţă, să facă schimb de contacte şi să se întâlnească cu colegi din breasla jurnalistică.
CJI îi va reuni și pe lectorii de la mai multe facultăţi de jurnalism în cadrul unui eveniment în care, împreună cu experți media, vor discuta despre abordarea echilibrată a egalităţii de gen în mass-media.
Tot în noiembrie, cinci tineri jurnalişti din regiunea UTA Găgăuz-Yeri vor lucra timp de o săptămână împreună cu colegii lor din mass-media din Chişinău, în cadrul unui program de stagii. Stagiile sunt organizate pentru a oferi jurnaliştilor din regiune posibilitatea de a afla detalii despre activitatea colegilor lor de la diferite publicaţii print, posturi radio şi TV din Chişinău. De asemenea, ele îşi propun să consolideze relaţiile de colaborare dintre mass-media din regiune şi jurnalişti din Chişinău.
CJI continuă monitorizarea instituţiilor media din regiunea UTA Găgăuz-Yeri şi regiunea transnistreană din perspectiva fenomenului de discriminare.
Și-n această lună CJI recepţionează dosare pentru concursul „10 jurnalişti ai anului”. Laureaţii din acest an vor fi anunţaţi la gala presei din 19 decembrie, eveniment tradiţional organizat de CJI.
Departamentul Media Azi şi Cercetare va prezenta pe 12 noiembrie cea de-a doua ediţie a Indicelui Libertăţii Presei din spaţiul Parteneriatului Estic. Indicele reflectă schimbările survenite în perioada iulie – septembrie în domeniul libertăţii presei şi face parte dintr-o serie de studii efectuate trimestrial de către CJI cu implicarea a zece experţi din Republica Moldova, în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic”.
În decursul lunii noiembrie, echipa Departamentului Advocacy și Producție (DAP) va finaliza lucrul asupra documentarului și spotului video despre parajuriști, realizat pentru fundația Soros-Moldova. DAP va realiza un spot video motivațional ca parte a campaniei Asociației Presei Independente „Manipularea te prosteşte” şi va iniţia filmarile asupra filler-ilor despre femeile de succes, din cadrul proiectului „Schimbarea percepţiei femeilor în societatea moldovenească prin intermediul mass-media”, desfășurat de CJI.
Departamentul Politici şi Legislaţie Media va lansa o noua ediţie a buletinului legislativ pentru lunile septembrie - octombrie, ce conţine noutăţi legislative în domeniul mass-media şi declaraţiile CJI. Menţionăm, de asemenea, că CJI acordă, fără plată, asistenţă juridică jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie şi alte aspecte ale legislaţiei mass-media.
În luna noiembrie la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (SSAJ) va începe cursul de Jurnalism TV, anticipat de lecţii practice de utilizare a camerelor video şi a programelor de editare a imaginilor. Timp de trei săptămâni, studenţii vor afla de la jurnalişti şi producători TV toate procesele şi componentele televiziunii de la şedinţa de lucru la apariţie „pe sticlă”, şi anume: selectarea, scrierea, scurtarea, editarea şi aranjarea subiectelor într-un program de ştiri televizat. De asemenea, în zilele de marţi vor continua întâlnirile în cadrul Clubului de discuţii. Reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, politicieni, ONG-işti, manageri de presă, experţi în diverse domenii vor avea discuţii informale cu studenţii la teme de actualitate.
Ca să afați mai multe detalii despre activităţile Centrului, vizitaţi www.media-azi.md și pagina sa de Facebook, www.scoaladejurnalism.md, pagina şi grupul CJI pe Facebook.