Eşti aici

„Pantofii lustruiți ai unui deputat ar putea valora mai mult decât pensia bunicii mele pentru 12 luni”

11 Aprilie 2015
3740 de afişări
Anastasia NANI, editor șef al portalului Anticoruptie.md
 
De ce nu ne vor aleșii la ședințele Parlamentului? Nu, nu pentru că fustele noastre, ale jurnalistelor, ar fi mai scurte decât cele ale deputatelor și nici pentru că prezența noastră i-ar încurca să muncească în sudoarea frunții la plămădirea legilor pentru popor.

De ce? Pentru că suntem incomozi, iar asta înseamnă că au ce ascunde. Pentru că pantofii lustruiți ai unui democrat, de exemplu, ar putea valora mai mult decât pensia bunicii mele pentru 12 luni. Pentru că, să zicem, o singură ținută și gadgeturile unui liberal-democrat ar putea costa mai mult decât tot venitul declarat pentru un an. Pentru că observând cum se șușotesc un comunist și un socialist am putea anticipa cine sunt următorii transfugi sau, de ce nu, am putea vedea cum ia naștere o nouă fracțiune. Pentru că un liberal, bunăoară, ar putea fi surprins de blițurile fotografilor într-o situație jenantă. Pentru că toți, printre șoapte, ar putea pune la cale scheme menite să golească sacul cu bani publici. Iar când vine vorba de bani, știm bine, culoarea partidului nu mai contează.

Să ne lase pe noi, jurnaliștii, în sala de ședințe ar putea însemna pentru mulți dintre ei șanse mai puține ca peste patru ani să se facă din nou comod în fotoliile de deputat.    

 

NOTĂ: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează în fiecare zi în care deputaţii se întrunesc în şedinţe plenare acțiuni de sensibilizare cu genericul “Vrem acces în Parlament!”. Scopul Campaniei este de a asigura accesul liber al presei la ședințele Parlamentului, astfel încât reprezentanții mass-media să-și poată desfășura nestingherit activitatea profesională.
 
____________
Campania “Vrem acces în Parlament!” se desfășoară în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

 

Sursa foto: Constantin Grigoriță