Eşti aici

Presa ținută în “țarc” le dă posibilitate deputaților să evite întrebările incomode ale jurnaliștilor

31 Martie 2015
3184 de afişări
Nicoleta APOSTOL, reporter politic, Vocea Basarabiei TV

 

Pe timpul când ședințele Parlamentului se țineau la Palatul Republicii, noi, jurnaliștii acreditați, eram nemulțumiți de spațiul rezervat presei, pentru că acesta era delimitat printr-o panglică de restul sălii. Credeam că lucrurile se vor schimba după renovarea clădirii Parlamentului. Dar nu a fost să fie. Acum este mult mai dificil să obții o informație veridică - practic nimeni dintre noi nu știe cu adevărat ce se discută în sala de ședințe, cum și la ce muncesc deputații. 

De fiecare dată trebuie doar să presupunem, în funcție de numărul de voturi, care fracțiuni au susținut sau nu un anumit proiect de lege. Dar pentru o știre de televiziune este importantă și imaginea. În cazul știrilor de la Parlament, imaginile parcă sunt trase la indigo. Asta deoarece cameramanii nu au acces nici măcar la “imagini de protocol”.

Adesea se întâmplă să aflăm unele detalii din cadrul dezbaterilor abia la sfârșitul ședinței, din declarațiile făcute de unii deputați, care binevoiesc să vină în sala destinată presei și să răspundă la întrebările noastre.

De cele mai multe ori, aceste informații ne sunt aduse la cunoștință de reprezentanții opoziției. Poate de aceea se creează impresia că deputații aflați la guvernare evită intenționat presa și ascund de noi anumite lucruri pentru a nu fi criticați. Deranjant este și faptul că uneori membrii Guvernului sau șefii instituțiilor subordonate Legislativului, fiind invitați la ședințe, folosesc alte intrări în clădirea Parlamentului, decât cea principală, pentru a nu da ochii cu presa.

Din păcate, partidele proeuropene, deși vorbesc în permanență despre libertatea mass-media și transparență, nu trec la fapte concrete, care ar demonstra atașamentul lor față de aceste valori democratice.

 

NOTĂ: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează în fiecare zi în care deputaţii se întrunesc în şedinţe plenare acțiuni de sensibilizare cu genericul “Vrem acces în Parlament!”. Scopul Campaniei este de a asigura accesul liber al presei la ședințele Parlamentului, astfel încât reprezentanții mass-media să-și poată desfășura nestingherit activitatea profesională.
 

____________

Campania “Vrem acces în Parlament!” se desfășoară în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

 

Foto din arhiva personală a Nicoletei, autor: Mircea Zatushevschi