De fiecare dată trebuie doar să presupunem, în funcție de numărul de voturi, care fracțiuni au susținut sau nu un anumit proiect de lege. Dar pentru o știre de televiziune este importantă și imaginea. În cazul știrilor de la Parlament, imaginile parcă sunt trase la indigo. Asta deoarece cameramanii nu au acces nici măcar la “imagini de protocol”.
Adesea se întâmplă să aflăm unele detalii din cadrul dezbaterilor abia la sfârșitul ședinței, din declarațiile făcute de unii deputați, care binevoiesc să vină în sala destinată presei și să răspundă la întrebările noastre.
De cele mai multe ori, aceste informații ne sunt aduse la cunoștință de reprezentanții opoziției. Poate de aceea se creează impresia că deputații aflați la guvernare evită intenționat presa și ascund de noi anumite lucruri pentru a nu fi criticați. Deranjant este și faptul că uneori membrii Guvernului sau șefii instituțiilor subordonate Legislativului, fiind invitați la ședințe, folosesc alte intrări în clădirea Parlamentului, decât cea principală, pentru a nu da ochii cu presa.
Din păcate, partidele proeuropene, deși vorbesc în permanență despre libertatea mass-media și transparență, nu trec la fapte concrete, care ar demonstra atașamentul lor față de aceste valori democratice.
____________
Foto din arhiva personală a Nicoletei, autor: Mircea Zatushevschi