Eşti aici

Mai mulți deputați au ajuns pe un panou al rușinii

07 Mai 2015
2611 afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat joi, 7 mai, Panoul Rușinii – “Inamicii Presei”. Evenimentul s-a desfășurat în fața Parlamentului, drept protest față de tentativele de limitare a libertății de exprimare de către unii deputați, care prin acțiunile lor au restricționat activitatea jurnaliștilor din R. Moldova în perioada 3 mai 2014 - 3 mai 2015.

”Prin această acțiune ne-am propus să reamintim o dată în plus autorităților, guvernanților că din moment ce au ajuns în funcții cu demnitate publică aceștia trebuie să fie mai toleranți față de media, să accepte un grad mai mare de critică din partea media, pentru că presa are și dreptul, și obligația să reflecte activitățile guvernanților, inclusiv critic”, a menționat Nadine Gogu, directoarea CJI, pentru participanții la flash-mob.

Locurile de pe Panoul Rușinii au fost ocupate de protagoniștii rubricii „Inamicii Presei”, care apare pe Portalul Media Azi al CJI. Între aceștia se regăsesc președinții de parlament care nu au soluționat problema accesului jurnaliștilor la ședințele în plen ale deputaților, deputații-autori ai unor proiecte de legi controversate care, dacă ar fi fost adoptate, ar fi putut să restricționeze libertatea presei; cazul unui deputat în care o jurnalistă a raportat un abuz din partea unei persoane din anturajul său etc. Deși “meritele” lor față de mass-media națională au fost mediatizate la timpul respectiv, prin acest Panou al Rușinii organizatorii și-au dorit să atragă atenția guvernanților asupra faptului că presa liberă funcționează în baza unor standarde și valori europene, pe care ar trebui să le respecte și ei, nu doar reprezentanții mass-media.

”Ca și societate civilă am monitorizat și vom continua să monitorizăm ceea ce se întâmplă și ori de câte ori acei reprezentanți ai autorităților publice, care prin virtutea funcțiilor pe care le dețin și puterea de decizie pe care o au, vor încerca să restricționeze libertatea presei noi vom reacționa”, a afirmat Nadine Gogu. Totodată, directoarea CJI i-a îndemnat pe jurnaliști să raporteze atunci când se confruntă cu cazuri de agresivitate sau de abuz din partea autorităților, precizând că Panoul rușinii – ”Inamicii Presei” nu este o acțiune de o singură zi. ”Vom reveni la anul în contextul Zilelor Libertății Presei cu un nou panou. Sincer, sper că la anul panoul va fi mai mic și va conține mai puține nume în speranța că autoritățile vor învăța o lecție din aceasta”, le-a spus Nadine Gogu jurnaliștilor.

La flash-mob a participat și Cătălina Roșca, reportera Jurnal TV, agresată fizic în martie curent de unul din bodyguarzii deputatului Constantin Țuțu, în timp ce realiza un reportaj. ”Eu nu l-am învinuit  pe Constantin Țuțu, încercam doar, ca jurnalistă, să întreb, să-i aflu părerea despre un dosar în care figurează ca inculpat”, și-a amintit ea acel epizod. Cu privire la incident, Cătălina așteaptă decizia Inspectoratului de Poliție Orhei, care investighează cazul. Ca tânăr specialist, ea susține că jurnaliștii nu sunt întotdeauna tratați cu bunăvoință și cu seriozitate de către demnitari. ”Guvernanții noștri adesea fug de întrebări, se comportă cu jurnaliștii ca și cu copiii – încearcă să le ascundă ceva, să glumească, să le spună cuvinte care să-i blocheze, ceea ce se întâmplă cel mai des, să le închidă gura, astfel ca aceștia să-i lase în pace”, crede ea.

Un alt participant la acțiunea organizată de CJI, Andrei Mardari, fotoreporter Moldpres, cu acreditare la Parlament, este incomodat de lipsa accesului la ședințele în plen ale legislativului. „Încerc să-mi fac profesionist meseria, dar este destul de complicat, având acces doar 10-15 minute la ședințele în plen ale deputaților. Mereu ni se spune: Aici nu se poate! Aici nu aveți voie să călcați! etc. Știu ce am de făcut și m-aș descurca foarte ușor, dacă aș avea permis / acces liber să surprind singur imaginile pe care le văd cu ochii”, ne-a comunicat Andrei Mardari.

La eveniment au fost prezenți jurnaliști, studenți, cetățeni de rând, cărora le pasă de valorile presei libere.
Organizatorii acțiunii au readus în actualitate și Petiția  privind accesul jurnaliștilor la ședințele în plen ale Parlamentului, trimisă acum un an deputaților, dar care așa și nu a fost examinată. Între altele, semnatarii documentului le reamintesc parlamentarilor că se află în slujba poporului și sunt plătiți din banii publici, iar cetățenii sunt în drept să știe cu ce se ocupă aleșii poporului în parlament.

Petiția poate fi semnată și la sediul CJI (Chișinău, str. Șciusev, 53) sau în variantă online - aici.

Vedeți PANOUL
 

Foto: Media Azi