
Proiectul va cuprinde mai multe componente, printre care: analiza necesitatilor mass-media participante la proiect, precum si programe de instruire specializate pe module („Reportajul social si economic”, „Jurnalismul in zonele de conflict” s.a.) pentru jurnalistii si redactorii-sefi ai mass-media din toate regiunile tarii, inclusiv Transnistria. Training-urile vor fi tinute de experti de la BBC. Fiecare modul va cuprinde un training introductiv, o serie de consultatii on-line (utilizând sistemul de iLearn elaborat de BBC) si realizarea materialelor comune de catre echipe mixte de jurnalisti. De asemenea, vor fi elaborate materiale didactice pentru jurnalisti.
in cadrul aceluiasi proiect se vor desfasura si sedintele lunare ale Clubului de presa, cu participarea personalitatilor publice din Chisinau, Tiraspol etc. Clubul de presa, organizat de CIJ si Comitetul pentru Libertatea Presei, va oferi beneficiarilor posibilitatea de a dezbate subiecte de interes major pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Un segment aparte va fi dedicat presei electronice, in special audiovizualului public din R. Moldova. in cadrul proiectului, se vor desfasura câteva programe de instruire si consultanta pentru reprezentantii posturilor TV si radio („Teleradio-Moldova”, „Teleradio-Gagauzia”, institutiile audiovizuale private din estul R. Moldova etc.), menite sa incurajeze valorile institutiilor media aflate in serviciul publicului. De asemenea, dupa o serie de traininguri de specialitate, se vor produce programe de dezbateri publice pentru posturile TV si radio.
O alta componenta a proiectului „Poduri peste Nistru: actiuni comune ale mass-media in vederea solutionarii conflictului transnistrean”consta in dezvoltarea paginii web „Dialog.md”. Misiunea site-ului este de a promova un dialog constructiv intre diferite grupuri identitare. Va exista posibilitatea de redactare a blog-urilor. Datorita forumurilor de discutii jurnalistii vor avea posibilitatea de a interactiona cu expertii internationali. Unele articole plasate pe pagina web vor fi publicate si in revista analitica editata de CIJ „Mass-media in Moldova”. Rubricile speciale ale revistei, consacrate presei regionale si diversitatii in mass-media, inaugurate in editiile precedente, vor fi mentinute. Revista va fi tiparita in limbile româna, rusa si engleza.
De mentionat ca proiectele care au avut ca scop valorificarea experientei jurnalistilor de pe ambele maluri ale Nistrului si intensificarea cooperarii profesionale dintre acestia au demarat in 2001. in diferite activitati organizate de CIJ in cadrul acestor proiecte au fost implicati peste 80 de jurnalisti din toate colturile tarii, inclusiv regiunea de est a R. Moldova.