Eşti aici

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean, discutat la Clubul de presa

10 Martie 2008
445 de afişări

10.03.08 / Centrul Independent de Jurnalism şi Comitetul pentru Libertatea Presei au organizat, pe data de 7 martie, o nouă şedinţă a Clubului de presă din Chişinău. De data aceasta, în vizorul jurnaliştilor au fost problemele şi perspectivele reglementării conflictului transnistrean, examinate în contextul recentelor evenimente din Kosovo. 

La şedinţă au participat: Ion Stăvilă, vice-ministrul Reintegrării, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, Andrei Popov, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă şi Andrei Safonov, comentator politic şi co-fondator al ziarului „Novaia Gazeta” din Bender.

Participanţii la această şedinţă au discutat în special despre declaraţiile făcute de către majoritatea statelor vizavi de proclamarea independenţei Kosovo. De asemenea, invitaţii
au răspuns la întrebarea „Poate fi considerat Kosovo un precedent pentru R. Moldova?”. În opinia lui Oazu Nantoi, declaraţia de independenţă a Kosovo nu a rezolvat problema şi nu poate fi considerată un precedent pentru R. Moldova. Potrivit lui Ion Stăvilă, între situaţia din R. Moldova şi Kosovo este o diferenţă mare. Kosovo se caracterizează prin contradicţii etnice, religioase şi nu poate servi drept un model în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În acelaşi timp, Andrei Popov a menţionat că în cazul Kosovo nu s-a încălcat dreptul internaţional, ci nu au fost întrunite toate condiţiile de recunoaştere a acestui stat.

La capitolul conflictul transnistrean, Ion Stăvilă a declarat că Federaţia Rusă continuă să joace rolul său în reglementarea acestuia. Vice-ministrul a mai ţinut să accentueze că Ministerul Reintegrării al R. Moldova rămâne în continuare optimist în ceea ce priveşte rezolvarea acestui conflict. În opinia lui Andrei Popov, conflictul transnistrean trebuie să fie reglementat pe baze viabile: R Moldova să facă unele cedări şi să reconfirme statutul de neutralitate, iar Federaţia Rusă să retragă muniţiile şi trupele ruse din Transnistria.

De menţionat că la Clubul de presă a fost invitat şi reprezentantul Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din cadrul Parlamentului R. Moldova, Grigore Petrenco, dar acesta nu a participat la eveniment.

Următoarea şedinţă a Clubului de presă va avea loc pe data de 3 aprilie a.c. Evenimentul se desfăşoară cu susţinerea financiară a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii.