Eşti aici

La Clubul de presa s-a discutat despre Conventia moldo-romana privind micul trafic de frontiera

09 Iunie 2008
704 afişări

06.06.08/ Pe data de 5 iunie, Centrul Independent de Jurnalism şi Comitetul pentru Libertatea Presei au organizat o nouă şedinţă a Clubului de presă din Chişinău, în cadrul căreia s-au discutat despre Convenţia privind micul trafic la frontiera dintre R. Moldova şi România, în special, dar şi despre proiectul Tratatului moldo-român privind frontiera de stat şi situaţia care s-a creat după introducerea regimului de vize pentru România. 

La discuţii au participat: deputatul Vitalia Pavlicenco, membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, Svetlana Ciobanu, consilier raional şi director al Centrului Regional de Dezvoltare Durabila din or. Ungheni, Vasile Asimionese, primarul s. Bălăsineşti, r. Briceni, Vasile Casian, primarul s. Sculeni, r. Ungheni, precum şi Victor Chirilă, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă şi Denis Cenuşă, cercetător-asistent la Centrul “Expert-Grup”.

Potrivit lui Victor Chirilă, „condiţionarea semnării Convenţiei privind micul trafic de frontieră de semnarea Tratatului privind frontiera de stat este falsă”. Frontiera moldo-română a fost fixată în acordul semnat în 1961 de către URSS şi România. Acest acord fixează frontiera actuală, fiind juridic valabil până în prezent, a adăugat Victor Chirilă .

În opinia Vitaliei Pavlicenco, nesemnarea Convenţiei înseamnă o „lovitură îndreptată împotriva populaţiei R. Moldova”. Chişinăul ar trebui să valorifice statutul de vecin al Uniunii Europene şi să iniţieze mai multe proiecte transfrontaliere, pentru a beneficia de această ipostază în perspectiva aderării la UE, a mai spus parlamentara Vitalia Pavlicenco.

Reprezentanţii administraţiei publice locale, prezenţi la Clubul de presă, au evidenţiat necesitatea semnării Convenţiei. După intrarea României în UE şi introducerea regimului de vize pentru cetăţenii R. Moldova, numărul şomerilor şi a celor care pleacă să muncească „la negru” în străinătate a crescut, pentru că aceşti oameni au rămas fără o sursă de existenţă, a declarat primarul de Sculeni, Vasile Casian. Iar primarul satului Bălăsineşti, Vasile Asimionese, a ţinut să menţioneze că „proiectele de cooperare transfrontalieră sunt în impas şi nu pot continua în lipsa acestei Convenţii”. Potrivit consilierului raional de Ungheni, Svetlana Ciobanu, acest act ar facilita comerţul transfrontalier, ar contribui la reluarea contactelor dintre cetăţenii ambelor ţări şi a proiectelor comune.

Analistul politic Denis Cenuşă consideră că “situaţia în jurul Convenţiei privind micul trafic de frontieră între România şi Republica Moldova continuă să sufere de lipsă de coerenţă, claritate şi perspectivă”. În opinia sa, documentul “va fi semnată până la alegerile parlamentare din 2009, atât datorită faptului că acesta ar putea fi folosit de partidul de guvernământ pentru a-şi maximiza rolul său politic în rândul electoratului, cât şi datorită intervenţiei latente a României/UE care va insista asupra depolitizării, deblocării şi finalizării negocierilor pe marginea acestuia”.

La Clubul de presă au fost invitaţi şi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi ai Ambasadei României, care însă nu au fost prezenţi la discuţii. De menţionat că problemele abordate la Clubul de presă din 5 iunie constituie subiectul mai multor runde de negocieri dintre diplomaţii din R. Moldova şi România. Potrivit unei declaraţii făcute de MAEIE în luna mai curent, R. Moldova „şi-a exprimat întotdeauna disponibilitatea de a semna Convenţia privind micul trafic de frontieră concomitent cu Tratatul privind frontiera de stat moldo-română. Este evident că fără un tratat de frontieră discutarea competentă a tuturor problemelor care, într-un fel sau altul, au tangenţă cu regimul de trecere a frontierei de către cetăţenii Moldovei şi României, este imposibilă”.

Clubul de presă este organizat cu susţinerea financiară a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii.