În opinia Danielei Terzi-Barbaroşie, egalitatea de gen în Republica Moldova este percepută prin prisma stereotipurilor, iată de ce asemenea programe de instruire pentru jurnalişti sunt foarte necesare, pornind de la ideea că mass-media este nu doar o „oglindă” a societăţii, dar are şi puterea de a educa această societate.
Participanţii au menţionat că acest subiect de instruire a fost foarte util pentru ei. „Niciodată nu m-am gândit că discriminez femeile, atunci când realizez sondaje în stradă şi in cadru apar numai bărbaţi. Voi ţine cont de acest aspect”, a spus Adrian Cojocaru, reporter la postul de televiziune VTI din Ungheni.
Al doilea modul, intitulat “Jurnalistul şi victima”, a fost ţinut de către Valentina Seuţă, expert in domeniul problemei traficului cu fiinţe umane, care a oferit participanţilor mai multe recomandări şi anume: ce trebuie să cunoască jurnaliştii cînd scriu despre victime, cum ar trebui să fie relatate istoriile victimelor şi care este rolul mass-media în reabilitarea acestor persoane.
Subiectul a fost unul foarte interesant pentru participanţi, mai ales că unii din ei au şi experienţe anterioare de comunicare cu victimele „M-am ciocnit de foarte mult ori de nedorinţa victimelor de a comunica. E şi de înţeles, dar cred că e şi greşeala noastră a reporterilor, care căutăm senzaţionalul, neglijând, astfel, durerea unei persoane care a fost traficată sau violată”, a spus Maria Deagterenco, reporter la postul de televiziune Eni Ai din Comrat.
Această activitate s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Programul Mass – Media în Moldova”, implementat de IREX Moldova în parteneriat cu CJI şi finanţat de USAID.