06.02.2012 / Paisprezece jurnalisti din diferite regiuni ale Moldovei au participat la atelierul tematic intitulat „Reflectarea fenomenului torturii in mass-media”, organizat la 3 februarie, de Amnesty International Moldova (AIM) in parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Prima parte a training-ului a fost moderată de către Igor Stoica (Amnesty International Moldova), care s-a referit la diferenţa dintre actele de tortură şi rele tratamente, rolul Curţii Europene pentru Drepturile Omului şi Organizaţiei Naţiunilor Unite în sprijinul victimelor torturii, practica CEDO în domeniul interzicerii torturii.
Rolul mass-media în descoperirea cazurilor de tortură şi impactul acestora asupra societăţii au fost câteva dintre subiectele discutate de către participanţi în a doua parte a programului de instruire. Alina Radu (Ziarul de Gardă), moderatoarea celei de-a doua sesiuni a atelierului, a subliniat importanţa respectării cu stricteţe a principiilor deontologice în reflectarea subiectelor despre victimele torturii şi tratamentelor inumane.
Jurnaliştii au menţionat că participarea la acest atelier le-a dat posibilitatea să înţeleagă cât de importantă este abordarea cu profesionalism a subiectelor ce vizează tortura şi rele tratamente şi relaţia dintre jurnalişti şi victimele, martorii cazurilor de tortură.
Atelierul „Reflectarea fenomenului torturii în mass-media” a fost ultimul dintre cele şase programe de instruire organizate pentru jurnalişti în cadrul proiectului „Drepturile Omului – jurnaliştii pentru un public informat”. Jurnaliştii care au participat la atelierele tematice organizate în perioada iulie 2011-februarie 2012 sunt încurajaţi să participe la un concurs de materiale jurnalistice care să abordeze tematica drepturilor omului. Cei mai buni autori ai acestor materiale vor avea posibilitatea să efectueze o vizită de studiu în Turcia.
Acest atelier a fost organizat în cadrul proiectului „Drepturile omului – jurnaliștii pentru un public informat”, implementat de AIM în parteneriat cu CJI, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei /DANIDA prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Black Sea Trust for Regional Cooperation.