Eşti aici

A apărut o nouă ediţie a Revistei analitice bianuale „Mass-media în Moldova”

07 Iulie 2015
1618 afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat, la sfârşitul lunii iunie, noua ediţie a Revistei „Mass-media în Moldova”, care prezintă situația din domeniu în prima jumătate a anului curent.

Publicația include comentarii, interviuri, articole de analiză și de sinteză și alte materiale la rubricile tradiționale: „Presa și statul”, „Litera legii”, „Etica profesională”, „Presa regională”, „Observator”, „Experienţe”, „Recenzie” etc.

Ediția lunii iunie aduce în prim-plan informaţii despre evenimentele organizate de CJI în cadrul Zilelor Libertății Presei (4-8 mai 2015 (Petiția “Vrem acces în Parlament”, Campania “Presa și cetățenii cer: Opriți corupția”, Panoul rușinii - “Inamicii Presei” în fața Parlamentului). Retrospectiva celor mai importante acțiuni desfășurate de organizațiile de media este reflectată la rubrica “Libertatea presei”, precum și în “Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova (3 mai 2014 – 3 mai 2015)”.  

Subiectele abordate în revistă reflectă principalele probleme care s-au aflat în centrul atenției CJI în perioada de referință.

Astfel, întrucât 17 iunie 2015 a fost declarat drept termen-limită de tranziție a R. Moldova la sistemul digital de transmitere a semnalului, expertul Ion Terguță vine cu anumite consideraţii critice privind procesul de implementare a acestui proces (“TV digitală – miza de un miliard de lei. Pentru cine tac autoritățile?”).

Despre credibilitatea jurnalistului scrie în comentariul său jurnalistul Nicolae Negru (“Credibilitatea, o problemă personală”), iar expertul media Ion Bunduchi  abordează multiaspectual învățământul jurnalistic în R. Moldova.

Problemele ce țin de discursul de ură sunt investigate de către experta în legislația media Olivia Pîrțac (“De la Charlie Hebdo la discursul de ură astăzi în Moldova”), în cadrul rubricii “Litera legii”. La aceeași rubrică, jurnalistul Gheorghe Budeanu se referă la necesitatea adoptării unui cadru legal care ar asigura securitatea spaţiului informaţional, în condiţiile intensificării propagandei ruseşti şi a conflictului militar din Ucraina. („Scut și spadă pentru securizarea spațiului informațional autohton”).

“Jurnalismul de investigaţie: cui îi trebuie? La ce foloseşte?” – se întreabă Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă. În opinia autoarei, schimbările produse de unele anchete reportericeşti în R. Moldova “au fost mai vizibile şi mai eficiente decât multe activităţi sau non-activităţi ale organelor de anchetă sau judiciare”.

Problemele presei locale sunt examinate de Lucia Bacalu-Jardan, redactorul-șef al ziarului regional ”Expresul”. “Chiar dacă știm cum ar trebui să transformăm ziarul într-o afacere, există numeroase circumstanţe mai puțin favorabile pentru a materializa toate ideile și cunoștințele”, susţine autoarea comentariului “O muncă extenuantă, pe bani puţini”.

Publicația mai include un interviu cu jurnalista de la Radio Europa Liberă Valentina Ursu, în care sunt elicidate mai multe chestiuni legate de radiojurnalism și presa independentă; observațiile critice ale Anetei Grosu, redactor-șef al Ziarului de Gardă, privind nivelul de democrație și de libertate a presei în Moldova, cu referire la Raportul Freedom House; problemele site-urilor de știri și regulile de care ar trebui să se conducă managerii portalurilor informaționale, expuse de jurnalistul şi bloggerul Vitalie Cojocari.

Rubrica „Recenzie”, susţinută de Ludmila Lazăr, doctor, conferenţiar universitar, prezintă cartea din seria Collegium.Media “Deontologia comunicării publice”, apărută recent la Editura Polirom. Lucrarea este destinată atât tinerilor jurnalişti, cât şi profesorilor de comunicare.
Revista „Mass-media în Moldova” este un proiect al CJI. Publicația apare în format electronic în limbile română, rusă și engleză.

Versiunea electronică a revistei - ediţia din iunie, 2015, în limba română - poate fi accesată AICI