21.02.11/ 19 reprezentanţi ai reţelei AICI TV(www.aici.tv), printre care reporteri, cameramani şi manageri tv, au participat la un program de instruire, intitulat „Iniţiere în jurnalismul de investigaţie”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la 19 şi 20 februarie, în Chişinău.
Subiectele de instruire au fost stabilite, reieşind din necesităţile participanţilor cu scopul de a le valorifica abilităţile de a depista şi investiga subiecte din comunitatea din care fac parte.
Timp de două zile, trainerul Vitalie Călugăreanu, jurnalist de investigaţie, le-a explicat participanţilor ce este o investigaţie jurnalistică, care sunt etapele de realizare a acesteia, sursele şi tipurile de surse, coordonarea activităţilor în echipa de investigaţie etc.
De menţionat că membrii reţelei AICI TV(www.aici.tv) urmează să realizeze împreună o emisiune despre respectarea drepturilor omului în Republica Moldova(„Ai Dreptul”) cu elemente de investigaţie, iar acest program de instruire le-a fost extrem de util, ţinînd cont de faptul că e primul de acest gen.”Să faci o investigaţie jurnalistică nu este lucru deloc uşor Chiar aveam nevoie de un asemenea training pentru că am aflat multe lucruri noi şi utile, datorită cărora şi subiectele noastre de investigaţie vor fi mai interesante, dar şi mai complete”, a spus Olga Şoltoianu, reporter de la postul VTV din Ungheni.
Un alt subiect de instruire şi analiză care a provocat un mare interes, dar şi multe discuţii printre participanţi, a fost utilizarea camerei ascunse în timpul investigaţiei. „Deşi am experienţe de acest gen, nu cunoşteam ce este admisibil şi ce nu atunci cînd recurgem la astfel de metodă de obţinere a informaţiei. Iar la training am aflat. Lucrul cu camera ascunsă este pe cît de periculos, pe atît de necesar pentru un material de investigaţie”, a subliniat Tania Tarlev, reporter la postul de televiziune MEDIA TV din Cimişlia.
In timpul programului de instruire, trainerul a analizat şi prima emisiune „Ai Dreptul”, realizată de către membrii AICI TV, menţionând că aceasta este una foarte educativă şi capătă greutate prin faptul că are ca prioritate interesul public: „În localităţile în care veţi depista viitoarele subiecte de investigaţie, pentru că ele sunt destul de multe, oamenii nu-şi cunosc, întotdeauna, drepturile. Ca jurnalişti, aici aveţi mult de lucru. Nu încetaţi să vă puneţi semne de întrebare la orice pas şi să căutaţi să faceţi cunoscută orice ilegalitate”, a mai adăugat Vitalie Călugăreanu.
Programul de instruire „Iniţiere în jurnalismul de investigaţie” a fost organizat de CJI, în cadrul proiectului „Programul Mass-media în Moldova”, implementat de IREX/Moldova, în parteneriat cu CJI şi finaţat de USAID.