Eşti aici

A fost lansat raportul final de monitorizare a alegerilor locale

22 Iunie 2011
691 de afişări
22.06.11/ Majoritatea mass media, cu excepţia unui post de televiziune Foto: CJIşi a două ziare, au reflectat relativ corect şi imparţial campania pentru alegerile locale generale, oferind publicului informaţie echidistantă şi pluralistă, relevă raportul final de monitorizare elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte.

Raportul de monitorizare, care include rezultatele evaluării comportamentului a cinci posturi de televiziune şi cinci ziare în perioada 18 aprilie - 19 iunie 2011, constată că:

Audiovizual:

•    Postul privat cu acoperire naţională, Prime TV a respectat standardele profesionale şi etice în abordarea subiectelor cu caracter electoral. Numărul mare de ştiri cu prezenţa candidaţilor PD indică asupra favorizării candidaţilor acestor două partide la funcţia de primari şi consilieri locali.
•    Postul privat cu acoperire naţională NIT a promovat deschis PCRM-ul, servind ca instrument de propagare a ideologiei acestui partid. Marea majoritate a ştirilor cu tangenţă electorală au fost părtinitoare şi, uneori, denigratoare, reflectând evenimentele doar din perspectiva PCRM-ului. Volumul foarte mare, dar şi conţinutul ştirilor denotă că, din punct de vedere editorial, NIT este o televiziune partizană politic, ceea ce contravine deontologiei profesionale şi prevederilor legale.
•    Posturile Euro TV şi Jurnal TV au avut un comportament relativ echilibrat, fără abateri grave de la standardele profesionale şi deontologice. Din punctul de vedere al frecvenţei şi contextului apariţiei în ştiri a concurenţilor electorali, s-a remarcat o uşoară favorizare a candidatului PL la funcţia de primar de Chişinău.
•    Postul N4 a respectat, în general, standardele deontologice şi profesionale de reflectare a campaniilor electorale. N4 a favorizat uşor PLDM prin frecvenţa mare a ştirilor de imagine cu prezenţa premierului Vlad Filat, liderul acestei formaţiuni.

Presa scrisă:

•    Ziarul Adevărul a reflectat campania echilibrat, fără a se situa de partea unor sau altor concurenţi electorali.
•    În Jurnal de Chişinău nu au fost înregistrate abateri evidente de la standardele profesionale şi deontologice. Numărul mai mare de materiale care se referă la candidatul PL indică asupra unei uşoare favorizări a acestuia.
•    Timpul de dimineaţă a reflectat activ campania electorală, fără a încălca grav principiile etice şi profesionale. Judecând după frecvenţa materialelor favorabile/defavorabile anumitor concurenţi, constatăm favorizarea candidatului PL şi defavorizarea candidatului PCRM.
•    Publicaţiile Moldova suverană şi Nezavisimaia Moldova au făcut partizanat deschis în favoarea candidatului PCRM şi în defavoarea concurentului electoral din partea PL. Ambele ziare au avut carenţe la capitolul imparţialitate şi echilibrul surselor, pluralism de opinie. Limbajul utilizat, în special în materialele de opinie, a fost deseori peiorativ, iar multe articole au fost însoţite de imaginile trucate care contravin normelor deontologice.

Raportul este realizat în cadrul proiectului „Monitorizarea mass-media în campania electorală”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei (DANIDA). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Scopul acestui proiect este de a monitoriza şi informa publicul referitor la comportamentul mass-media audiovizuale în campania electorală, inclusiv a accesului concurenţilor electorali la mass-media şi asigurarea pluralismului de opinie.