Eşti aici

Presa interesata tot mai mult de studiile de audienta

27 Iunie 2011
675 de afişări

27.06.11/ 15 jurnalişti, reprezentanţi ai instituţiilor de presă naţionale şi locale,Foto: IJC au participat la un program de instruire axat pe utilizarea şi valorificarea corectă a datelor din studiile de audienţă, organizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la 23-25 iunie.

Timp de trei zile, expertul Doru Petruţi, director al  Institutulului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, a familiarizat participanţii cu metodologia de cercetare sociologică şi modalităţile privind interpretarea datelor sociologice.

Programul a debutat cu iniţierea în cercetarea sociologică şi tipurile de cercetări sociologice media, etapele unui proiect de cercetare şi analiza greşelilor frecvente privind prezentarea datelor de audienţă în mass-media. Referindu-se la importanţa cercetărilor sociologice, expertul a menţionat că acestea ar trebui să fie o prioritate pentru orice instituţie media: „Multe televiziuni au pornit la drum cu o grilă mare de programe, fără a fi făcute cercetări de piaţă, fără a fi căutat să înţeleagă ce doreşte publicul. După cîteva săptămîni de la lansare, se adresează la medic, adică la companiile sociologice. În mod normal e inadmisibil pentru o instituţie media să lucreze fără date de audienţă, întrucît este imposibil să dezvolţi politica editorială, strategia de dezvoltare fără a şti care sunt aşteptările publicului”, a mai precizat Doru Petruţi.

Un subiect din agenda de instruire care a provocat un mare interes a fost interpretarea corectă a indicatorilor de audienţă din studiile de audienţă, precum şi modul cum aceştia sunt prezentaţi de către mass-media. De asemenea, participanţi au fost  preocupaţi să afle şi cît mai multe despre alegerea corectă a metodologiei de cercetare  pentru instituţia lor „Sunt foarte bucuros că am participat la acest training. Pentru mine a fost foarte util să înţeleg cum se face corect o cercetare şi care ar fi tipul de cercetare pentru publicaţia noastră care să ne ofere cu adevărat date relevante pe care să le utilizăm în activitatea noastră ulterioară”, a spus Veaceslav Perunov, director al publicaţiei „SP” din Bălţi.

De asemenea, în cadrul acestui program de instruire expertul Ecaterina Sofrone, Director Cercetare şi Dezvoltare IMAS-INC Chişinău,  a analizat studiul naţional de audienţă a  presei scrise şi audiovizuale, realizat în perioada 2-30 martie 2011 de către IMAS-INC Chişinău, la comanda CJI, explicînd participanţilor  specificul metodei de cercetare Day after recall după care a fost realizat studiul şi indicatorii de audienţă.
În cea de-a treia  zi de instruire, experţii au analizat datele de audienţă sub forma unor studii de caz.

Acest  program de instruire a fost organizat în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacităţilor mass media din Republica Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia”, implementat de către CJI în perioada ianuarie – decembrie 2011, cu susţinerea financiară a Civil Rights Defenders (fostul Comitet Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia).