
Lipsa de transparență în proprietatea mass media duce la concentrarea media în mâinile a câtorva grupuri de interese, ceea ce pune în pericol pluralismul mass media, dreptul la informație al consumatorului și libertatea de opinie. Iată de ce, în baza studiu lui, experții CJI au elaborat amendamente la Codul Audiovizualului în vederea completării acestuia cu prevederi clare referitoare la îmbunătățirea transparenței proprietății mass media.
Studiul și amendamentele au fost făcute publice pe 20 noiembrie a.c. la o masă rotundă la care au participat președintele Comisiei parlamentare de profil, Chiril Lucinshi, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Marian Pocaznoi, reprezentanți ai Guvernului, ONG-urilor de media şi ai organizaţiilor internaţionale, precum și instituții media.
Chiril Lucinschi a apreciat studiul “nu doar ca o analiză a transparenței în audiovizual, ci și în ceea ce privește presa scrisă”, iar Marian Pocaznoi a menționat deschiderea CCA pentru examinarea și avizarea propunerilor de modificare a Codului Audiovizualului.
Centrul pentru Jurnalism Independent urmează să colecteze propunerile legate de amendamentele la Codul Audiovizualului, după care le va supune discuțiilor publice .