Eşti aici

Topul celor mai deschise instituţii prezentat de CJI

05 Februarie 2014
1564 de afişări

Camera de Licenţiere (cu 16 seturi de date), Serviciul Fiscal de Stat (cu 14 seturi de date), Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (cu 12 seturi de date) deţin primele trei locuri în topul instituțiilor publice cu cel mai mare număr de date deschise pe portalul www.date.gov.md[1], potrivit unui raport lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă”.
 
Lista este urmată de Ministerul Sănătăţii (11 seturi de date) şi Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Vamal (cu câte nouă seturi de date).
 
Topul a fost realizat în baza unui raport care a evaluat procesul de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public în anul 2013, în contextul implementării Planului de acţiuni pentru o Guvernare Deschisă. În perioada de raport (iunie-decembrie 2013), numărul de ministere şi autorităţi administrative centrale prezente pe date.gov.md a rămas neschimbat – 41 de instituţii. Timp de jumătate de an, 14 din cele 41 de organe de stat şi publice (34%) au publicat pe portalul date.gov.md seturi de date noi . În total, cele 14 instituţii au publicat 90 de seturi de date noi.
 
Comparând liderii din perioada aprilie 2011 – mai 2013 (perioadă acoperită de primul raport de monitorizare lansat de CJI la 3 iulie 2013)[2] și actualii lideri, se observă că în top 5 s-au menţinut două instituţii – Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne. Ceilalţi patru lideri, potrivit raportului anterior al CJI, erau la coada clasamentului (Camera de Licenţiere, Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi Serviciul Vamal).
 
Patru autorităţi publice centrale nu au publicat niciun set de date de la lansarea portalului date.gov.md, în aprilie 2011. Este vorba de Agenţia Medicamentului, Centrul de Acreditare în domeniul Evaluării Conformităţii Produselor, Centrul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui. Potrivit Ministerului Sănătăţii, structurile subordonate ministerului publică seturi de date pe contul Ministerului Sănătăţii de pe portalul date.gov.md.
 
La capitolul utilitatea datelor publice pentru jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, comparativ cu mai 2013, a crescut semnificativ procentajul celor care consideră că datele sunt utile (de la 47 la 71%) şi a scăzut numărul respondenţilor care cred că seturile de date sunt puţin utile (de la 41 la 20%). În plus, nici un jurnalist sau reprezentant al societății civile nu consideră că seturile de date ar fi inutile, pe când în mai 2013 – 3% din respondenţi le credeau inutile. Întrebaţi dacă au folosit vreodată datele publicate pe portalul date.gov.md la scrierea articolelor, studiilor etc., 47%.din jurnalişti au răspuns afirmativ. Astfel, comparativ cu evaluarea precedentă, procentajul celor care folosesc informaţia de pe date.gov.md în activitatea lor a crescut de la 28 la 47%.
 
Similar perioadei precedente de monitorizare, principalele deficienţe în procesul de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public sunt următoarele:
unele ministere şi instituţii de stat sau publice nu se implică deloc sau doar ocazional în deschiderea datelor cu caracter public pe portalul date.gov.md;

  • imposibilitatea de a sorta seturile de date, în funcţie de domeniul de activitate al instituţiei sau de an şi lipsa datelor sistematizate pe anii trecuţi, îi determină pe vizitatori să viziteze pagina web a ministerului, şi nu portalul date.gov.md;
  • unele seturi de date nu sunt complete – sau nu conţin toate datele guvernamentale cu caracter public relevante, sau nu sunt actuale;
  • nu există un format unic de publicare a datelor.

 
Analiza conține şi recomandări privind îmbunătățirea procesul de deschidere a datelor cu caracter public,  principalele dintre acestea fiind:
 

  • schimbarea principiilor de funcţionare a portalului date.gov.md în conformitate cu necesităţile jurnaliştilor, societăţii civile etc;
  • îmbunătăţirea motoarelor de sortare şi căutare a datelor pe portal, pentru a asigura o mai mare accesibilitate a datelor publicate pe portalul date.gov.md, se recomandă
  • identificarea unor criterii clare de stabilire a spectrului complet de date guvernamentale care trebuie deschise de fiecare instituţie în parte, exerciţiu care ar trebui să fie făcut de fiecare instituţie în colaborare cu societatea civilă;  stabilirea unor criterii bine definite de publicare a seturilor de date deschise, aşa încât acestea să fie complete, comprehensive şi actuale.
  • se recomandă societății civile să monitorizeze în continuare procesul de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public

  
Raportul integral poate fi găsit aici şi pe www.soros.md (Fundaţia Soros-Moldova).
 
Proiectul „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă” este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, în perioada martie 2013 –martie 2014, la inițiativa și cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul Programului Buna Guvernare.
Detalii despre proiect gasiti pe paginile web www.soros.md (Fundaţia Soros-Moldova), www.media-azi.md (CJI) şi www.e-democracy.md (ADEPT).
 

 


[1] La 29 aprilie 2011, prin dispoziţia nr.43, Guvernul Republicii Moldova a decis crearea portalului datelor guvernamentale cu caracter public www.date.gov.md „în scopul asigurării transparenţei procesului decizional şi participării cetăţenilor la actul de guvernare, precum şi accesului cetăţenilor şi mediului de afaceri la datele guvernamentale cu caracter public”.