Eşti aici

Studenții de la Universitatea Slavonă sunt conștienți de manipularea prin intermediul presei

20 Noiembrie 2015
1873 de afişări

Centrul pentru Jurnalism Independent a provocat la discuții despre educația mediatică un alt grup de tineri. De data aceasta, experții CJI s-au întâlnit joi, 19 noiembrie, cu studenții de la Universitatea Slavonă din Chișinău. Lecția a început cu un cuvânt de salut din partea reprezentantei Deutsche Welle, Petra Raschkewitz, care le-a vorbit despre importanța educației mediatice, în special pentru Republica Moldova, unde până acum acest domeniu nu a fost abordat.

Referindu-se la specificul pieței media din Republica Moldova, expertul Ion Terguță a calificat relația mass-media cu consumatorii de informații drept plină de paradoxuri și a subliniat faptul cât de important este să cunoaștem cine stă în spatele instituțiilor de presă, pentru a nu ne lăsa manipulați de produsele mediatice pe care le difuzează acestea.

Studenții au recunoscut că sunt conștienți de manipularea care există în presă, dar nu știu cum să se protejeze în fața unui astfel de fenomen. Ion Terguță, la rândul său, i-a întrebat din ce surse se informează și cât de veridice sunt acestea în opinia lor. ”De noi, consumatorii, depinde cum citim știrile, cât luăm din ele pentru a ne informa, fără a fi influențați de detaliile adăugate intenționat de către sursă”, a menționat expertul. În context, tinerii au analizat câteva texte jurnalistice, depistând în ele anumite procedee de manipulare.   
Discuții aprinse a provocat manipularea prin intermediul filmelor și materialelor pe teme ce țin de istorie. Participanții la lecția de educație mediatică au discutat în contradictoriu despre astfel de subiecte, aducând exemple din cinematografia internațională. În final, s-a ajuns în comun la concluzia că pentru a nu fi manipulați este necesar să dăm dovadă de mai multă vigilență și să analizăm cu atenție orice informație pe care o aflăm din presă.

Am dorit să ascultăm și părerile studenților despre această lecție. Maria Dunighevscaia susține că a aflat cât de important este să te informezi din mai multe surse și numai după confruntarea lor să tragi concluzii despre ceea ce se întâmplă în realitate. Iar colega ei, Maria Harea, crede că tinerii trebuie să fie vigilenți atunci când privesc emisiunile TV, pentru a nu cădea în capcana unor manipulatori de profesie. ”Întotdeauna îmi dădeam seama că nu tot ceea ce apare în mass-media trebuie luat drept adevăr, iar astăzi am învățat cum să filtrez informația”, ne-a spus Maria Harea.

------------
Lecțiile mediatice sunt desfășurate în cadrul proiectului "Libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media în Europa de Est, de Sud-Est și Caucazul de Sud" implementat de CJI cu sprijinul Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.