Eşti aici

Studenții de la UCCM au înțeles de ce trebuie să fie vigilenți când se informează din presă

13 Noiembrie 2015
2818 afişări

Lecțiile mediatice organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent au ajuns, joi, 12 noiembrie, și la Universitatea Cooperatist Comercială din Moldova (UCCM). În cadrul unei întâlniri, la care a participat și expertul media Ion Terguță, studenții au avut ocazia să afle mai multe lucruri noi despre administrarea unei afaceri media și de ce este important să-i cunoaștem pe adevărații proprietari din domeniul mass-media.
Totodată, ei au aflat și despre legătura care există între politica editorială a unei instituții de presă și orientarea politică a patronului care o finanțează; cum se manifestă controlul politic asupra presei și, de aici, cum are loc manipularea cetățenilor prin intermediul presei.
În cadrul lecției, s-a vorbit și despre propaganda internă și externă, care utilizează uneori instrumente aparent nevinovate, cum ar fi filmele. În context, expertul a provocat studenții la discuții pe marginea materialelor din presa națională și internațională, pentru a depista elementele de propagandă și a identifica procedeele de manipulare folosite de autori.
Studenții au fost informați și despre sursele la care apelează jurnaliștii atunci când își scriu materialele. Potrivit Codului deontologic, sursele diferite trebuie să fie obligatoriu prezente, în special în știrile care vizează critic anumite persoane.
În finalul întâlnirii, studenții au rezumat principalele lucruri învățate la această lecție mediatică. Anastasia Bulavinov a menționat că pentru ea a fost util să știe cum să identifice o știre credibilă de una manipulatoare și că este foarte important din ce surse ne informăm și cât credem din informația care ajunge la noi. Colega ei, Aliona Iurciuc, a afirmat că a înțeles de ce manipularea prin intermediul mass-media este un fenomen atât de întâlnit  în Moldova - pentru că politicienii au nevoie de voturi și folosesc presa în scopurile lor. Concluzia generală la care au ajuns studenții a fost că trebuie să dea dovadă de vigilență atunci când se informează din presă, pentru a nu ajunge în diferite ”capcane” mediatice.

Lecțiile de educație mediatică sunt desfășurate în cadrul proiectului "Libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media în Europa de Est, de Sud-Est și Caucazul de Sud" implementat de CJI cu sprijinul Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.