Eşti aici

Jurnaliștii anului 2015: Andrei Mardari

21 Decembrie 2015
2179 de afişări
Evenimentul principal al anului, Gala Clubului de Presă, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, a acordat nouă premii principale și trei speciale. Pentru a-i cunoaște mai bine pe învingători, i-am trimis în misiune specială la Gală pe studenții de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Aceștia le-au pus mai multe întrebări, le-au studiat biografiile de creație și… s-au întors plini de impresii în sălile de studii, convinși că jurnaliștii anului 2015 le pot servi drept model în profesie. Cu ajutorul studenților, vă prezentăm laureați pe portalul Media Azi.

 

  • Ce semnificație a avut pentru Dvs. anul care trece?
  • Cum credeți, ce calități v-au ajutat să deveniți fotojurnalistul anului 2015?
  • La ce victorii o să vă inspire Mărul în 2016?
Andrei Mardari: „Mărul mi-a reconfirmat că nu trebuie să stau în loc”

Nu are studii de specialitate, iar în fotografie este autodidact. A lucrat la Studioul „Moldova-Film” ca asistent de operator, iar acum este fotoreporter la Agenția de știri MOLDPRES. Spune că lucrul alături de cei mai buni operatori de la „Moldova-Film” i-a dat atâta școală, cât astăzi nu face nicio facultate din țară. Este vorba de cunoscutul fotograf Andrei Mardari care, chiar la sfârșit de an, s-a ales cu două premii importante. Astfel, pe 10 decembrie, el a luat Marele Premiu în cadrul Concursului Național de Fotografie, desfășurat sub genericul „Egalitate prin obiectiv” de către Programul ONU „Femeile în Politică”. Iar pe 17 decembrie Andrei Mardari a primit Mărul la categoria Jurnalism Foto, acordat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei. La întrebările noastre, Andrei a răspuns scurt:

  • A fost un an încărcat cu multe evenimente - tulburări stradale, guverne răsturnate -, respectiv a fost un cadru propice, în care am avut foarte mult de lucru. În definitiv, s-a dovedit a fi un an foarte productiv și rodnic.
  • Munca zilnică și dragostea față ceea ce fac. De asemenea, pentru un fotograf este foarte importantă intuiția, să poată anticipa fiecare moment cu trei pași înainte. Ca să faci o fotografie bună trebuie să stai cu spatele la eveniment, să simți și să cauți în esență.
  • Premiile de care m-am învrednicit în această lună sunt nota maximă pentru realizările mele în fotojurnalism și, totodată, reprezintă convingerea că nu trebuie să stau pe loc, ci să particip mai activ la expoziții și să lansez proiecte noi. Așa că în anul viitor sunt pregătit pentru noi provocări!
Svetlana Parfeni, Școala de Studii Avansate în Jurnalism