Eşti aici

A apărut o nouă ediție în format electronic a revistei ”Mass - Media în Moldova”

28 Ianuarie 2016
1710 afişări
Portalul Media Azi a postat, la rubrica Publicații, ediția bianuală Mass-Media în Moldova, care include materiale și comentarii despre principalele evenimente din presă, desfășurate în a doua jumătate a anului 2015.

La rubricile Audiovizual, Litera Legii, Etica profesională, Relații publice, Presa regională, Jurnalismul de Investigație, Jurnalismul cultural – puteți urmări comentariile semnate de jurnaliști și experți media - Dorin Scobioală, Olivia Pîrțac, Vitalie Călugăreanu, Elena Moldoveanu, Victor Cobăsneanu, Alina Radu și Irina Nechit.  

O analiză minuțioasă a aspectelor legale privind utilizarea dronelor de către jurnaliști este semnată de avocatul Andrei Bivol. Autorul, care în noiembrie 2015 a participat în calitate de expert la Atelierul de inovații media ”Jurnalismul dronelor”, organizat de CJI în comun cu Internews, scrie despre utilizarea dronelor în Moldova, regulile de operare și securitate a zborurilor, standardele de etică în jurnalismul dronelor etc.
Cercetătorul media Victor Gotișan prezintă la rubrica Recenzii cartea Lilianei Nicolae  “Locuri. Oameni. Povești”.

La rubrica Anexe, sunt prezentate concluziile și recomandările pe care le fac autorii Studiului „Măsurarea percepției consumatorilor de media din Republica Moldova asupra știrilor social-politice”, lansat în decembrie 2015 de CJI. În baza a două cercetări (sondaj național și focus-grupuri) realizate de Institutul de Marketing și Sondaje IMAS-INC Chișinău, experții Tamara Cărăuș (R. Moldova) și Ivan Godarsky (Slovacia) au analizat care sunt sursele media preferate de cetățenii din R. Moldova, percepția nivelului de informare și manipulare, precum și preferințele privind mass-media locală versus mass-media străină.

Tot în Anexe, au fost publicate concluziile și recomandările celui de-al doilea raport de monitorizare „Evaluarea discursului instigator la ură în media online”, elaborat de CJI în cadrul Campaniei ”Presa nu urăște”. În perioada de monitorizare  1-31 octombrie 2015  au fost evaluate 15 portaluri din Moldova (inclusiv din UTA Gagauz-Yeri și regiunea transnistreană), care au publicat 213 materiale jurnalistice relevante. Autorii raportului de monitorizare propun recomandări concrete capabile să diminueze discursul instigator la ură.

Coperta revistei Mass - Media în Moldova este ilustrată cu imagini de la Gala Anuală a Clubului de Presă, ediția a XXI-a, organizată pe 17 decembrie 2015 de către Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei.

Revista apare în variantă electronică în limbile română, engleză și rusă. (Aici)
--------
Elaborarea materialelor publicate în revista Mass-Media în Moldova a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).