Eşti aici

CJI a lansat Raportul asupra situației presei din Republica Moldova în anul 2015

03 Februarie 2016
3001 afişări
Raportul reconstituie principalele evenimente care au marcat situația mass-media din R. Moldova în anul 2015 sub diverse aspecte: modul în care au fost reflectate în presă evenimentele-cheie ale anului, comportamentul mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale, situația de pe piața mediatică, evoluțiile legislative și cele privind libertatea de exprimare și accesul la informație etc. Un capitol aparte este dedicat libertății de exprimare în regiunea transnistreană.

Potrivit raportului, anul 2015 a fost unul de regres pentru mass-media din R. Moldova, din cauza instabilității politice din țară. Totodată, politicienii au continuat să se implice în activitatea mass-mediei, iar o bună parte a instituțiilor de presă private s-au comportat adesea ca o portavoce a partidelor și a patronilor.

Corupția la vârfurile puterii a constituit subiectul principal abordat de mass-media. În acest sens, investigația realizată de Compania Kroll, care a constatat ”Furtul secolului”, precum și protestele în masă pe care le-a declanșat criza politică au atras atenția nu doar a jurnaliștilor din R. Moldova, dar și a celor din străinătate.

Principala realizare, la capitolul evoluții legislative, a fost adoptarea Legii nr. 28 din 5 martie 2015 pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al R. Moldova nr 260-XVI din 27 iulie 2006, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Legea a confirmat fenomenul concentrării mass-media și tendințe vădite de monopolizare pe piața media.

Principala nereușită a anului, potrivit raportului, este legată de tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. Procesul ar fi trebuit să se încheie în iunie 2015, conform Acordului de la Geneva, semnat de R. Moldova în 2006. Din cauza tergiversării, pe 31 iulie, parlamentul a adoptat Legea nr. 167, prin care a extins termenul trecerii la televiziunea digitală până la 31 decembrie 2017.

Un capitol aparte este dedicat situației mass-media din regiunea transnistreană, unde activează 202 jurnaliști. Experții din regiune consideră că reprezentanții mass-media din stânga Nistrului au puţine alternative - fie că lucrează pentru mass-mediile oficiale, fie pentru cele deţinute de "Sheriff". Potrivit raportului, jurnaliștii din regiune sunt limitați în drepturile lor, dovadă fiind cazul de rezonanţă internațională al arestării jurnalistului și activistului Serghei Ilchenko.

Prognozele pentru anul 2016 nu sunt foarte optimiste. Conform raportului, situația din domeniu nu se va schimba radical față de anul 2015. Marea provocare pentru organizațiile de media va rămâne în continuare propaganda și manipularea prin intermediul mass-media, iar societatea civilă va trebui să identifice noi modalități de neutralizare a impactului nociv pe care îl au aceste fenomene asupra mentalității oamenilor.

Raportul a fost elaborat de CJI cu suportul financiar al Civil Rights Defenders, Suedia și este disponibil în limbile română, engleză și rusă. (Aici: RO, RU, EN).