Precizăm că, din 2014 până în prezent, au fost invocate diferite pretexte pentru a nu soluționa această problemă. În anul 2015, în cadrul primului Forum al Mass - Media din Moldova, președintele Parlamentului, Andrian Candu, afirma că ”nu a fost o decizie ușoară” (aceea de a nu permite jurnaliștilor accesul la ședințele plenare - n.n.), dar că deputații sunt dispuși să îmbunătățească condițiile de lucru pentru jurnaliștii acreditați la Parlament, de exemplu, să le ofere cafea, sau locuri de parcare pentru bicicliști. În anul 2014, un alt deputat declara în plenul Parlamentului că pentru rezolvarea acestei chestiuni erau necesare 2 mii de lei, toate deficiențele constând în mutarea unor cabluri…
”Dacă de vină este lipsa de cabluri, Centrul pentru Jurnalism Independent vă oferă 15 metri de cablu, pentru a soluționa problema”, cu acest mesaj jurnaliștii și-au reînnoit protestele din fața sediului Parlamentului.
Alina Cujbă, reporteră Jurnal TV, care a venit să susțină Campania CJI, ne-a spus: „Noi, jurnaliștii, vrem mai multă transparență, vrem să cunoaștem realitatea. Acum deputații sunt cei care decid ce imagini să dea jurnaliștilor. Dar pentru a reflecta obiectiv un subiect avem nevoie să filmăm ce și pe cine considerăm noi important. Dacă am avea acces liber în sala de ședințe a Parlamentului am avea posibilitatea să construim știrea așa cum o vedem noi, nu cu imaginile pe care ni le dau responsabilii din Parlament”.
De aceeași părere a fost și o altă participantă la protest - Tatiana Beghiu, reporteră ZDG: „Ceea ce vedem noi la monitor reprezintă doar 30% din ceea ce se întâmplă într-adevăr în sala de ședințe a Parlamentului. Pentru a putea realiza materiale obiective trebuie să vedem realitatea și din alte unghiuri, nu doar din cele pe care ni le propun parlamentarii. Avem nevoie de acces în sala de ședințe pentru a fi corecți, obiectivi și a prezenta realitatea așa cum este”.
Jurnaliștii prezenți la eveniment au semnat o nouă petiție în care cer conducerii legislativului să-și onoreze promisiunile ce țin de crearea unor condiții mai bune de muncă pentru jurnaliștii acreditați la Parlament, astfel ca aceștia să își poată exercita liber și nestingherit activitatea profesională. ”Limitarea accesului jurnaliştilor la lucrările plenului Parlamentului, precum și plasarea acestora într-o încăpere fără condiții adecvate de muncă, constituie o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și a dreptului la muncă. Totodată, aceste acțiuni contravin principiului transparenţei procesului decizional”, se menționează în petiție.
Mesajul CJI și cei 15 metri de cablu au fost transmise Cancelariei Parlamentului. Acțiunile de protest ale jurnaliștilor vor continua în fața sediului legislativului, în zilele în care deputații se vor întruni în ședințele plenare.