Eşti aici

CJI precizează: Nu vom comenta „panoul de alternativă”, dar vom monitoriza în continuare acțiunile persoanelor cu funcții de demnitate publică

11 Mai 2016
1922 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat miercuri, 11 mai, în fața Parlamentului, Panoul „Inamicii Presei” prin care ne-am propus să readucem în atenția guvernanților, dar și a publicului larg, principalele cazuri de încălcare a  drepturilor și libertăților constituționale ale jurnaliștilor. Or, libertatea presei și accesul la informație sunt componente esențiale ale unei democrații sănătoase, și atunci când persoanele care dețin o funcție publică nu înțeleg acest lucru ele trebuie taxate.

Panoul, care este lansat în fiecare an în cadrul Zilelor Libertății Presei, include numele persoanelor cu demnitate publică care, în perioada 3 mai 2015- 3 mai 2016,  au intimidat sau au încurajat intimidarea reprezentanților mass-media atât prin declarații agresive,  cât și prin comportament ostil. De asemenea, au fost listați funcționarii publici care au îngrădit accesul jurnaliștilor la ședințele publice ale autorităților locale, dar și acei care au elaborat proiecte de legi controversate, care ar putea ulterior obstrucționa activitatea presei. Toate cazurile sunt bine documentate și fac trimitere la cazuri și date concrete când s-au produs incidentele.

Ca reacție la acțiunea CJI,  a fost elaborat un panou de alternativă  “Inamicii Presei” care a fost instalat, tot miercuri,  în fața Parlamentului. Precizăm că CJI nu va comenta acțiunile organizate de alte instituții, argumentele privind includerea unor sau altor persoane în aceste liste fiind la latitudinea autorilor.    

Centrul pentru Jurnalism Independent reamintește că va monitoriza în continuare acțiunile similare ale persoanelor cu funcții de demnitate publică în relația lor cu presa și va reacționa ori de câte ori va constata cazuri de abuzuri și încălcare a drepturilor jurnaliștilor.