Eşti aici

„Presa nu e țintă!” – Mesajul participanților la Marșul Solidarității Presei

12 Mai 2016
3073 de afişări
Peste o sută de jurnaliști de la diverse instituții din presa națională și locală au participat joi, 12 mai, la Marșul Solidarității Presei, eveniment organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  în cadrul ediției curente a Zilelor Libertății Presei. Prin această acțiune, reprezentanții mass-media  au dorit să le reamintească guvernanților despre problemele cu care se confruntă mass-media și să ceară soluționarea lor.

Jurnaliștii și-au dat întâlnire dis-de-dimineață în fața Casei Presei, unde le-au fost repartizate panglici și maiouri pe care era inscripționat simbolul unei ținte cu mesajul că mass-media nu trebuie să devină ținta politicienilor. Apoi, participanții la eveniment, au pornit în marș prin fața clădirii Guvernului, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt spre destinația finală – Parlamentul Republicii Moldova. Aici, ei au scandat diferite slogane, precum ”Libertate presei!”, ”Jos cenzura!”, ”Jos manipularea!”, ”Stop Concentrare!” și altele.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a declarat pentru presă că scopul acțiunii a fost de a-i solidariza pe reprezentanții breslei pentru a solicita, într-o singură voce, soluționarea problemelor care au fost constatate pe parcursul ultimilor ani.

”Ne adresăm către parlamentari, desigur, pentru că ei sunt cei care pot să influențeze, să schimbe lucrurile în bine. Dacă doresc s-o facă, ei pot, inclusiv prin perfecționarea cadrului legal, dar și prin asigurarea implementării legilor care sunt adoptate, să facă astfel încât jurnaliștii să nu mai reclame probleme ce țin de accesul la informație sau fenomenul concentrării”, a menționat Nadine Gogu.

Jurnaliștii prezenți la eveniment  au recunoscut că, într-adevăr, în ultima perioadă, se confruntă cu tot mai multe probleme. Cristina Lupan-Vlah, reporteră la site-ul politik.md, a afirmat pentru Media Azi că, din punctul ei de vedere, Marșul Solidarității este important, pentru a le reaminti autorităților că presa nu e un instrument în mâinile lor, pe care îl pot folosi așa cum vor.

”Este condamnabilă orice formă de presiune asupra jurnalistului din partea demnitarilor, politicienilor, funcționarilor de stat sau orice altă persoană publică.  Acest marș a fost și un mod de a-mi exprima indignarea față de intimidările și presiunile asupra mass-media. Pentru că un jurnalist trebuie lăsat să-și facă munca onest, în interesul public, doar în acest fel oamenii pot obține informații obiective și corecte. Al doilea motiv pentru care am ieșit astăzi la Marș ține de accesul liber la informație”, a adăugat jurnalista.  

Jurnaliștii de la Jurnal Trust Media au avut de asemenea o prezență masivă la Marșul Solidarității Presei. “Puterea a patra nu e o simplă sintagmă. Jurnaliştii sunt, practic, avocaţii poporului și prin definiţie ar trebui să aibă acces la informație și libertatea de a o trata sub toate aspectele. Ne asumăm responsabilitatea de a fi cei care mișcă lucrurile într-un sistem defectuos, iar astăzi nu am făcut decât să reconfirmăm că presa este solidară şi are mereu curajul să privească în ochi şi să fie incisivă - în numele democraţiei adevărate”, ne-a spus Valentina Mocate, reporteră Jurnal TV.

Printre participanții la eveniment a fost și întreagă echipă a portalului Agora.md, prezentă aici pentru a susține ideea de solidaritate a jurnaliștilor. ”Cu părere de rău, de multe ori solidaritatea de breaslă e aproape invizibilă. Dar am venit și pentru a le reaminti parlamentarilor, în caz că au uitat, că presa nu e țintă și că sunt direct responsabili de asigurarea libertății mass-media”, ne-a spus Victoria Dumbravă, editor-șef al portalului Agora.

Iar colega ei de la TV 7, Cristina Guțu, producător general al postului, a adăugat: „Moldova trece printr-o perioada foarte grea, iar prin acțiunea de azi presa liberă și necontrolată și-a exprimat dorința de a i se respecta drepturile, demonstrând că poate fi solidară în viziuni. Am mers împreună pentru a da speranțe poporului pentru care ne facem meseria, dar și pentru a fi auziți de guvernarea care de cele mai dese ori ne ignoră”.

Pentru că jurnaliștii le-au cerut aleșilor poporului să iasă din clădirea Legislativului pentru a discuta cu presa, în fața manifestanților au venit și câțiva deputați, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu. Asaltat de întrebările jurnaliștilor, acompaniat de lozinci, speakerul a propus să fie organizată o întâlnire cu reprezentanții mass-media, săptămâna viitoare, pentru a discuta problemele care s-au acumulat în domeniu.

Zilele Libertății Presei în Republica Moldova vor continua până pe 30 mai. Precizăm că, în cadrul acestui amplu eveniment a fost lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2015 – 3 mai 2016, semnat de mai multe organizații de media, iar CJI a inițiat în premieră ciclul de emisiuni  „Media Azi” și a instalat în fața Parlamentului un Panou cu „Inamicii presei”.  

Vedeți aici Agenda activităților.