Eşti aici

Centrul de Jurnalism Independent a lansat cea de-a doua ediție a Panoului Rușinii – „Inamicii Presei”

11 Mai 2016
2359 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a amplasat în fața Parlamentului, miercuri, 11 mai, Panoul Rușinii – „Inamicii Presei”. Evenimentul a fost organizat al doilea an consecutiv și s-a înscris în șirul acțiunilor desfășurate de CJI în cadrul ediției curente a Zilelor Libertății Presei.
 
De această dată, pe Panoul Rușinii s-au regăsit mai mulți demnitari: liderul PL, deputatul Mihai Ghimpu, primarul orașului Orhei Ilan Shor, mai mulți reprezentanți ai PD, liderul PLDM Vlad Filat, liderul PD Marian Lupu, un grup de deputați PSRM, primarul de Bălți Renato Usatîi, Ministerul Afacerilor Interne. Fiecare dintre cei vizați au atentat la libertatea de exprimare, în perioada 3 mai 2015 - 3 mai 2016 - fie prin declarații neadecvate, fie prin acțiuni și inițiative legislative care s-au soldat cu restricționarea drepturilor jurnaliștilor din Republica Moldova.   
 
Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a declarat pentru presă că acţiunea a avut drept scop responsabilizarea politicienilor şi a funcţionarilor de stat. „Am vrut să le readucem în atenţie problemele cu care s-au confruntat jurnaliştii pe parcursul anului trecut. Este vorba, în primul rând, de accesul limitat la informaţie. Pe Panoul ”Inamicii Presei” am inclus, anul acesta, mai multe cazuri de îngrădire a accesului jurnaliștilor la şedințele publice. Este vorba şi despre modificarea cadrului legislativ. Au fost modificate unele legi şi s-au făcut tentative de modificare a altor legi care, dacă ar fi adoptate, ar putea eventual să obstrucționeze activitatea presei, în special, este vorba de presa online și de cenzura pe Internet. Şi, nu în ultimul rând, este vorba şi de unele declaraţii făcute de unii politicieni care, în opinia noastră, vin în contradicție cu principiile unei societăți democratice”, a comentat Nadine Gogu. 
 
În perioada de referință, portalul CJI „Media Azi” a prezentat cazurile menționate pe Panoul Rușinii la rubrica „Inamicii Presei”.

Centrul pentru Jurnalism Independent va monitoriza și va mediatiza în continuare acțiunile similare ale persoanelor cu funcții de demnitate publică și relațiile lor cu presa. În acest fel, ne propunem să sensibilizăm guvernanții față de drepturile  și libertățile constituționale pe care le au reprezentanții mass-media și să îndemnăm la respectarea acestora.

Panoul poate fi accesat AICI