Centrul de tineret "Piligrim-Demo" din UTA Găgăuzia, conducându-se de prevederile legislaţiei în materie de acces la informaţie, a solicitat APG informaţii de interes public, în particular, proiecte de decizii, hotărâri discutate şi adoptate în cadrul şedinţelor plenare ale Adunării Populare a Găgăuziei, precum și eliberarea copiilor sesizărilor Adunării Populare la Curtea Constituţionala - o sesizare datată cu anul 1998, o sesizare din anul 1999 şi 4 sesizări din anul 2001. Totodată, ”Piligrim-Demo" a mai solicitat să fie informat despre data, ora şi locul de desfășurare a şedinţelor APG.
Adunarea Populară a refuzat prezentarea informaţiei solicitate, motivând că proiectele de hotărâri şi decizii reprezintă "documente de lucru" şi nu au statut de informaţie oficială, iar în ceea ce priveşte sesizările la Curtea Constituţională - acestea au fost transmise în arhiva UTA Găgăuzia. De asemenea, a mai indicat că Centrul de tineret "Piligrim-Demo" nu are dreptul să solicite informaţie nominalizată, deoarece nu are statut de persoană interesată.
Judecătoria Comrat a admis integral acţiunea ”Piligrim-Demo” şi, la data de 22 ianuarie 2016, a constatat încălcarea dreptului de acces la informaţie a reclamantului. Întrucât nu a fost de acord cu decizia instanţei inferioare, Adunarea Populară a depus apel, iar Curtea de Apel Comrat a lăsat fără modificări soluţia primei instanţe, cu excepţia obligaţiei de a furniza copiile sesizărilor Adunării Populare a Găgăuziei la Curtea Constituţională.
”Salutăm decizia Curții de Apel Comrat de a lăsa decizia Curții Raionale Comrat în partea recunoașterii violării dreptului la acces la informație comisă de către APG, dar nu înțelegem de ce Curtea nu a reconfirmat decizia Curții Raionale Comrat unde APG se obligă să ofere adresările APG trimise la Curtea Constituțională”, a declarat pentru Media Azi Directorul executiv al ”Piligrim-Demo”, Mihail Sirkeli.
La rândul ei, avocata Tatiana Puiu, care reprezintă cazul în instanță din partea CJI, ne-a relatat: ”Sunt mulțumită de soluția dată de instanțele de la Comrat. Asociația reclamantă și-a realizat dreptul constituțional de a avea acces liber la informațiile de interes public sporit deținute de Adunarea Populară, iar instanța a constatat violarea acestui drept. De asemenea, transparența în procesul decizional nu poate fi îngrădită într-o asemenea manieră. Totuși, decizia Curții de Apel Comrat o vom ataca cu recurs, deoarece APG este obligată să elibereze și copiile sesizărilor depuse la Curtea Constituțională în perioada de referință”.
Amintim, că Departamentul Politici şi Legislaţie Media al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) oferă consultații juridice gratuite pentru jurnaliști și organizațiile mass-media, precum și reprezentare gratuită in instanţele de judecată în cauzele în care sunt disputate drepturile mass-media. Astfel, CJI își propune să contribuie la identificarea și soluționarea problemelor juridice ale organizațiilor mass-media.
Solicitanţii pot beneficia de asistenţă juridică calificată, copii ale actelor legislative în vigoare, informaţii despre alte surse de asistenţă necesară etc. Consultațiile sunt disponibile în domeniul legislației mass-media, drepturilor și obligațiilor jurnaliștilor, în special: apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, dreptul la libertatea de exprimare, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, publicitate, dreptul de autor. Consultațiile se oferă personal - telefonic sau prin e-mail.
Dacă aveți nevoie de o consultație în domeniul legislației mass-media din Republica Moldova, vă rugăm să o contactați pe Zinaida Gheața la tel.: (+373 22) 213 652, mobil (+373) 68406998, e-mail: mlu@ijc.md
___________________
Consultațiile juridice gratuite sunt oferite cu suportul organizației Civil Rights Defenders, Suedia, partener CJI.