Eşti aici

Rapoartele alternative ale societății civile confirmă: RM are restanțe la capitolul respectării drepturilor omului

28 Aprilie 2016
2113 afişări
Reprezentanți ai societății civile, precum și ai autorităților naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului au discutat cu jurnaliști de la diverse instituții mass-media probleme stringente ce țin de respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Discuțiile au avut loc marți, 26 aprilie, în cadrul Clubului de Presă cu tema: ”Evaluarea periodică universală – un exercițiu important și mai puțin cunoscut”, organizat  de Centrul pentru Jurnalism Independent și Organizația Națiunilor Unite în Moldova.

Subiectul a fost abordat în contextul celui de-al doilea ciclu al Evaluării Periodice Universale (EPU) a situației drepturilor omului în Republica Moldova de Consiliul pentru Drepturile Omului, care va avea loc în toamnă, la Geneva. Peste 30 de organizații ale societății civile au elaborat rapoarte alternative cu constatări și recomandări privind situația drepturilor omului în țară, ulterior depuse la Consiliul pentru Drepturile Omului.

”Dacă data trecută Consiliul pentru drepturile Omului a înaintat Moldovei circa 122 de recomandări, intuiesc că de această dată o să fie mai multe și se vor repeta mai puțin. Asta pentru că organizațiile, care au depus rapoarte alternative au colaborat și s-au străduit să nu propună recomandări identice în rapoartele lor. Activitățile în cadrul UPR nu se limitează doar la depunerea rapoartelor – urmează ca organizațiile care le-au elaborat să promoveze recomandările lor la nivel de misiuni diplomatice și Consiliul ONU pentru Drepturile Omului”, a precizat Olesea Perean, expertă de la Centrul pentru Informare în domeniul drepturilor Omului (CIDO).

În context, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au menționat pentru presă că în raportul alternativ de anul acesta, ombudsmanii au abordat aspecte noi, care nu au mai fost tratate până acum. ”Ne-am referit, în premieră, la subiecte ce țin de respectarea drepturilor omului la un trai decent, la sănătate și accesul la apă de calitate. Considerăm că progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul respectării drepturilor omului sunt modeste. Deși statul a aprobat mai multe acte importante, avem carențe la implementarea și susținerea financiară a reformelor inițiate”, a declarat Dumitru Roman, șef-adjunct al Direcției reforme, politici și raportare din cadrul Oficiului Avocatului Poporului.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a elaborat, de asemenea, un raport alternativ. Potrivit lui Yan Feldman, președintele organizației, în raport au fost incluse prioritar subiectele care au înregistrat cel mai mare număr de plângeri depuse pentru a fi examinate de Consiliu.

”Deși legea antidiscriminare a fost adoptată acum 4 ani, probleme în domeniu persistă. Noi vrem să solicităm îmbunătățirea legislației – sunt anumite lacune care nu ne permit să fim eficienți în măsura în care ne propunem. Spre exemplu, în prezent nu există un mecanism de amendare a cazurilor de discriminare, iar specialiștii noștri nu se pot deplasa la fața locului pentru a investiga cazurile”, a adăugat Yan Feldman. 

Veaceslav Balan, Coordonator Național pentru Drepturile Omului, din cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului le-a reamintit jurnaliștilor prezenți la discuții despre rolul mass-media în abordarea subiectelor ce țin de respectarea drepturilor omului.
Potrivit lui Veaceslav Balan, în mass-media din Republica Moldova există tendința ca majoritatea subiectelor, inclusiv sociale, să fie prezentate ”fără a fi tratate din perspectiva drepturilor omului”, inclusiv în cazurile care au legătură directă cu drepturile omului. În replică, jurnalista Lilia Zaharia a menționat că ”nu este cazul tuturor instituțiilor de presă”, precizând că unele redacții abordează asemenea subiecte în profunzime.

Evaluarea Periodică Universală (EPU) este un mecanism al Consiliului pentru Drepturile Omului cu ajutorul căruia, la fiecare patru ani, este evaluată îndeplinirea de către toate cele 192 state membre ale ONU a obligaţiilor şi angajamentelor ce ţin de drepturile omului. 
Guvernul Republicii Moldova urmează să depună raportul pe țară la Geneva pe 25 iulie curent, în timp ce alți actori naționali și internaționali cointeresați au depus rapoartele alternative până la 24 martie 2016. După examinarea tuturor rapoartelor, Consiliul pentru Drepturile Omului va veni cu recomandări pentru Republica Moldova. Primul ciclu al evaluării a avut loc în 2011.

Clubul de presă poate fi urmărit aici: https://www.privesc.eu/Arhiva/66737/Clubul-de-presa-organizat-de-Centrul...

Evenimentul are loc cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite în Moldova.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relații cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și  educație mediatică.