Anul 2013 nu a adus schimbării majore în dezvoltarea mass-mediei moldoveneşti. Gradul de libertate a presei în Republica Moldova a fost aproximativ la acelaşi nivel ca în anii precedenţi, potrivit clasamentelor internaţionale. Această stagnare este determinată de păstrarea relativă în 2013 a aceluiaşi status-quo în planul politicii interne, dar şi al legislaţiei în domeniu. Acestea sunt principalele concluzii ale Raportului anual privind situaţia presei din Republica Moldova în 2013, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Raportul este structurat pe cinci capitole şi cuprinde informaţii din domeniile audiovizualului public şi privat, al presei scrise, precum şi o analiză a situaţiei presei din regiunea transnistreană.
Prima parte – „Evoluţii şi tendinţe în presa moldovenească în anul 2013” – relatează despre evenimentele politice majore, precum şi despre evoluţia pieţei media. Astfel, potrivit raportului, mass-media din Republica Moldova rămâne a fi parţial liberă, fiind atestate aceleaşi probleme ca şi în anii precedenţi. Legislaţia cu privire la mass-media nu a fost armonizată în conformitate cu normele europene; nu a fost adoptat un nou Cod al Audiovizualului, fiind încă în vigoare Codul Audiovizualului din anul 2006, care, cu trecerea timpului, dovedeşte tot mai multe carenţe; iar reformarea radiodifuzorului public „Teleradio-Moldova” (TRM) stagnează.
Partea a doua a raportului descrie situaţia audiovizualului public, analizând activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi a Companiilor publice „Teleradio-Moldova” şi „Teleradio-Găgăuzia”. Potrivit raportului, 2013 a fost un an în care la TRM au fost înregistrate unele schimbări în bine, dar care nu au fost suficiente pentru a afirma că reformele demarate încă în anul 2011 au fost implementate cu succes.
Partea a treia – „Libertatea de exprimare şi defăimarea în anul 2013” – reflectă evoluţiile legislative din domeniu, cazurile de agresare a jurnaliştilor şi procesele judiciare cu implicarea instituţiilor media. Raportul constată că în anul trecut cadrul legal nu a fost perfecţionat, cu excepţia modificărilor operate la Codul Penal, prin care au fost instituite sancţiuni pentru împiedicarea activităţii mass-media şi cenzură. De asemenea, pe parcursul anului au fost înregistrate unele cazuri de încălcare a drepturilor jurnaliştilor, crescând alarmant numărul de cazuri de agresare verbală a jurnaliştilor de către politicieni.
Partea a patra conţine o analiză a situaţiei presei din regiunea transnistreană, fiind prezentate evenimentele cele mai importante ce ţin de mass-media din regiune şi comportamentul acesteia în 2013. În raport se constată că, pentru mass-media din regiunea transnistreană, anul 2013 nu a fost unul uşor, fiind înregistrate mai multe acţiuni de limitare a libertăţii de exprimare de către administraţia locală.
Ultima parte include concluziile pentru 2013 şi prognozele pentru 2014, făcute de jurnalişti şi de reprezentanţi ai societăţii civile.
Raportul a fost elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu suportul financiar al organizaţiei Civil Rights Defenders, Suedia. Opiniile exprimate în acest raport aparţin CJI şi nu implică responsabilitatea finanţatorilor. Raportul este disponibil în limbile română, engleză şi rusă.