Precizăm că Legea presei garantează dreptul jurnalistului de a obține și de a difuza informații de interes public. La fel, Legea cu privire la accesul la informație obligă instituțiile publice să asigure informarea activă, corectă și la timp a cetățenilor asupra chestiunilor de interes public și să garanteze liberul acces la informație. Prejudicierea dreptului de acces la informație este pasibilă de aplicarea unor sancțiuni în conformitate cu legislația.
De asemenea, Codul de procedură penală al R. Moldova stipulează, în art. 90, că nu pot fi citați și ascultați în calitate de martor: „jurnalistul - pentru a preciza persoana care i-a prezentat informaţia cu condiţia de a nu-i divulga numele, cu excepţia cazului în care persoana benevol doreşte să depună mărturii”.
Cerem Ministerului Afacerilor Interne să inițieze o anchetă proprie și să sancționeze persoanele care și-au depășit atribuțiile de serviciu. Solicităm Procuraturii Generale să investigheze cazul și să ia măsuri față de persoanele care au îngrădit dreptul jurnalistului la informația de interes public și au recurs la intimidarea reporterei, prin citarea acesteia la organul de urmărire penală.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul „Acces-Info”
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul Tânărului Jurnalism din Moldova