Eşti aici

ONG-urile de media cer statului să asigure securitatea jurnaliștilor de investigaţie

17 August 2016
4036 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media semnalează cu îngrijorare înrăutăţirea climatului de activitate a jurnaliştilor de investigaţie în Republica Moldova şi sesizează autoritățile naționale și organizațiile internaționale cu privire la încercările de intimidare a jurnaliştilor de investigaţie de către unele persoane şi structuri publice.
 
Astfel, marți, 16 august 2016, jurnalista de investigaţie Mariana Rață a anunţat că telefonul şi conturile ei de pe rețelele de socializare ar fi monitorizate de persoane necunoscute, iar recent ar fi fost înștiințată că adresa ei IP este utilizată de un computer ce nu-i aparține. Jurnalista a menţionat că aceste „stranietăți” au intervenit după un interviu pe care l-a realizat „cu o persoană care deranjează mult regimul” şi a semnalat lipsa condiţiilor de securitate a jurnaliștilor în Republica Moldova. Anterior, jurnalista Natalia Morari a declarat că ar avea informaţii privind planificarea unor provocări împotriva ei după dezvăluirile din emisiunea pe care o moderează[1].
 
În ultima perioadă, jurnaliştii de investigaţie care realizează anchete profesioniste şi bine documentate au fost expuşi şi altor forme de presiuni. Reamintim acţiunile abuzive ale Inspectoratului de Poliţie din raionul Taraclia care a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea materialelor în baza cărora a fost realizată o investigație jurnalistică[2], acțiunile intimidante ale Direcției Combaterea Corupției a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI în raport cu o reporteră a Centrului de Investigații Jurnalistice[3].  Cererea prealabilă, transmisă recent de către procuroara Adriana Bețișor săptămânalului de investigaţie „Ziarul de Gardă” în cazul unul articol despre proprietăţile familiei sale, de asemenea reprezintă o încercare de intimidare a jurnaliştilor care investigează provenienţa averilor şi proprietăţilor persoanelor cu funcţii publice.
 
Afirmațiile recente ale ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, că „presa nu mai este o sursă de informare veridică”, de aceea Autoritatea Națională de Integritate nu se va mai sesiza din materialele jurnalistice despre averile şi interesele persoanelor cu funcţii publice[4], sunt de o gravitate maximă şi denotă faptul că autorităţile vor să reducă eficienţa dezvăluirilor din presă despre corupţie, delapidări şi conflicte de interese. Într-o societate care respectă valorile democratice, asemenea declaraţii nu pot fi tolerate.
 
Atragem atenția că amenințarea și intimidarea jurnaliștilor este inadmisibilă, iar autorităţile au obligaţia să asigure libertatea presei şi securitatea reprezentanţilor mass-media. În ţările democratice, jurnaliştii de investigaţie au un rol foarte important în lupta împotriva corupţiei şi a altor crime şi abuzuri, iar reacţiile pertinente ale autorităţilor la anchetele jurnalistice bine documentate reprezintă o dovadă a eficienţei politicilor anticorupţie. Regretăm că unele persoane cu funcţii publice nu înțeleg că datoria lor este să se afle în serviciul cetăţenilor şi nu a intereselor lor personale sau a partidelor pe care le reprezintă, iar rolul presei nu este de a le proteja imaginea, ci de a servi interesul public.
 
Organizaţiile neguvernamentale semnatare cer:
 
Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova
  • să înceapă procesul de elaborare a unor amendamente suplimentare la legislaţia în vigoare pentru a garanta protecţia jurnaliştilor de intimidări şi alte forme de abuzuri;
  • să revină la legislaţia care reglementează activitatea Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) şi să includă obligaţia ANI de a se autosesiza în baza investigaţiilor jurnalistice relevante, elaborate de instituții de presă și de reporteri independenți, care respectă principiile deontologice;
 
Ministrului Justiției Vladimir Cebotari
  • să-și retragă public declarațiile la adresa presei.  
 
Asociaţia Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul “Aces-Info”
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova