Eşti aici

Emisiunea „Media Azi”, ediția 20: Sunt sau nu necesare dezbaterile electorale?

29 Septembrie 2016
1269 de afişări

Cât de importante sunt dezbaterile electorale și dacă nu cumva acestea s-au demodat deja în secolul 21 – subiectul a fost discutat în ediția 20 a emisiunii ”Media Azi”, de către jurnalistul Ivan Sveatcenko, pe post de moderator, și invitații săi – jurnaliștii  Ecaterina Kaminskaia și Oleg Brega.

Concluzia la care ajung protagoniștii emisiunii este următoarea: dezbaterile sunt necesare - concurenții electorali au nevoie de ele pentru a-și expune punctele de vedere, iar telespectatorii pentru a-i cunoaște mai bine pe candidați, a evalua capacitățile lor și a face o mai bună alegere în cabina de vot.

Ceea ce constituie însă o problemă este calitatea dezbaterilor. Ce întrebări adresează interlocutorilor săi moderatorii? Sunt acestea echidistante, obiective sau jurnaliștii fac jocul actorilor politici, punând întrebări formale și comode? Ce recomandă Codul deontologic în asemenea cazuri? De ce nu reacționează CCA sau CEC atunci când în emisiunile de dezbatere se face propagandă? Cui să se plângă telespectatorii și ascultătorii în asemenea cazuri, pentru că anume lor li se încalcă drepturile de consumatori?

În fine, vor reuși posturile tv să fie echidistante, echilibrate și imparțiale în actuala campanie electorală, care a început cu mult înainte de a fi declarată oficial?

Vedeți ce răspund la acestea și la alte întrebări cei doi invitați la emisiune.