Eşti aici

Tutorial video - cum se instalează și utilizează aplicația Trolless

04 Octombrie 2016
4472 de afişări
Muncă, impact și rezultate pe măsură. Zeci de internauți au apreciat pozitiv lansarea recentă a aplicației Trolless, care ajută la depistarea profilurilor false și contribuie la combaterea acestui fenomen tot mai prezent în Republica Moldova. Aplicația a fost lansată de echipa Troless, una dintre echipele desemnate câștigătoare în cadrul celui de-al doilea Hackathon de media „Puterea a cincea”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și DW Akademie în vara anului 2016.  

Scopul principal al proiectului constă în identificarea surselor de manipulare din spațiul new media și izolarea acestora. Aplicația TROLLESS ajută la depistarea profilurilor false, care au o activitate dubioasă/trolling pe Facebook și platforme conexe, de exemplu: promovarea unor interese, partide, idei, cauze, dezinformare, manipulare, distragerea atenției, utilizarea unui limbaj care instigă la ură. TROLLESS permite să raportați acești utilizatori astfel încât toată comunitatea să fie prevenită privitor la activitatea acestor profiluri. Internauții spun că necesitatea unui asemenea instrument este stringentă.

„În virtutea ultimelor evoluții din sfera online și în special ceea ce ține de Facebook și comentariile pe site-uri de știri, necesitatea unui astfel de instrument a devenit una stringentă, opinia publica este manipulată de niște oameni cu identități false (de obicei, furate de pe rețeaua de socializare vkontakte) care fac propagandă actualei guvernări. Respectiv, pentru a discerne printre, uneori, chiar și zeci de comentarii manipulatorii, niște semne de deosebire față de oamenii reali ar fi chiar utile, acesta fiind și scopul acestui plugin”, a declarat Dmitrii Ciumac pentru media-azi.md.

O altă  internaută, Mariana Colun, susține că „nu mai e o noutate că diferite forțe politice recurg la folosirea trollilor pentru promovarea anumitor idei, combaterea argumentelor oponenților, crearea iluziei unei mulțimi mari de susținători. Această resursă e una relativ nouă și din acest motiv doar o parte din cei care interacționează cu trollii își dau seama cu cine intră de fapt în dezbatere. E trist să urmărești cum oamenii adevărați se confruntă cu profilurile false, create prin furt de fotografii ale unor oameni de peste hotare. Unii își creează adevărate vieți virtuale, bineînțeles, inexistente, se căsătoresc și chiar au copii, toate pentru a da impresia unei realități normale. Dat fiind că suntem în plină campanie electorală, trollii s-au activizat, au devenit mai agresivi și, evident, mai periculoși. Cu atât mai necesară e aplicația Trolless, care îi identifică și îi demaschează. Un fel de vopsea pe frunte de care nu te mai speli. Acum cel mai important e ca despre acest instrument să afle cât mai multă lume, pentru a se putea proteja și a se ține departe de discursurile toxice ale manipulatorilor plătiți”, a mai adăugat Mariana.

Aplicația poate fi descărcată aici, iar pentru a facilita procesul de instalare, echipa a creat un video tutorial cu pașii care trebuie urmați pentru a utiliza cât mai eficient acest instrument. Utilizatorii care întâmpină dificultăți sau au sugestii pentru echipa de implementare, îi pot contacta pe pagina de Facebook.
 
Al doilea Hackathon de media ”Puterea a cincea”, a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Deutsche Welle Akademie în perioada 1-3 iulie, în cadrul proiectului „Consolidarea libertății de exprimare în Republica Moldova” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.